Първите български череши на пазара по 50 лв за килограм на едро
Скоро на пазара ще излязат първите български череши.
В Сливенско оранжерийните череши вече са узрели и ще се продават на 50 лева за килограм – забележете – на едро.
Това каза Коста Петров, председател на Сдружението „Българска праскова“ в Сливен, цитиран от БТА.
Това означава, че по магазините и пазарите ще са още по-скъпи.
Ако предположим, че надценката ще е 20%, това означава, че килограм череши ще се продава на 60 лева.
През миналата година стопаните започнаха да берат череши около 26 април. Тогава цената на едро беше 32 лева за килограм.
Студеното време в началото на април т.г. принуди овощари от региона да палят огньове в градините си в опит да предпазят дръвчетата от студа, допълва БТА.
Припомняме, че още преди месец производителите предупредиха, че тази година ще ядем предимно вносни череши и кайсии заради температурните амплитуди, които са унищожили реколтата.
През март и началото на април имаше седмици, в които се редуваше слънчево и топло време със сняг и слани.
Така дръвчетата цъфнаха, а след това снегът, студът и ветровете ги съсипаха.
Остават оранжерийните плодове, които обаче са доста по-скъпи заради разходите за поддържане на подходяща температура и светлина.