коронавируса

Първи заразен с коронавирус европеец, който не е пътувал до Китай

Здравните власти в германската провинция Бавария обявиха, че имат случай на заразен от коронавируса от Ухан, който не е пътувал до Китай. Мъжът е прихванал болестта от китайски колега, пише Дойче веле.

Смята се, че това е първия случай на предаване на потенциално смъртоносния вирус от човек на човек в Европа

Заразеният в Бавария прихванал вируса от китайка, с която били на обучение, организирано от компанията, за която работят.

Заразеният е 33-годишен мъж от градчето Старнберг на около 30 километра южно от Мюнхен. Прихванал вируса от 23-годишна китайка от Шанхай, която започнала да показва симптоми на болестта чак когато се качила на самолет за родината си. Смята се, че е била заразена от родителите й, които са от околностите на град Ухан, откъдето тръгна заразата.

Хората, които са били в близък контакт с двамата заразени, са предупредени за евентуалната опасност и са под наблюдение дали ще покажат признаци на заболяването.

Здравните власти разпространиха обръщение, в което се казва, че заразеният 33-годишен мъж е изолиран, а опасността за жителите на Бавария е малка.

Досега за регистрирани около 50 случая на вируса извън Китай, включително няколко в Европа. В общият случай, това са хора пътували до Китай и заразили се там. Само в няколко случая става дума за хора, които са били заразени от роднини.

Случаят в Бавария е необичаен, защото става дума за заразяване при липса на близки връзки между двамата.

Властите обявиха, че ще открият гореща телефонна линия, на която гражданите ще могат да споделят тревогите си или да зададат въпроси.

Симптомите на новия вирус са подобни на заболяване от грип, който все още не е достигнал сезонния пик в Германия. Здравните власти казаха, че са инструктирали всички здравни работници в областта да правят разлика между грипа и вируса от Ухан.

Министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан каза, че страната е добре подготвена за борбата с евентуална заразна болест.

- реклама -