Първи задържан за подготовка на атентати по време на Евро 2016

Френски гражданин е задържан в Украйна и според украинската служба за сигурност той е част от терористична група, планирала 15 атентата по време на Евро 2016. Информацията огласи ръководителят на украинската Служба за сигурност Василий Грицак.

terroristЗаподозреният е арестуван още през май. Той е е разполагал със 125 килограма експлозиви и цял боен арсенал- 5 автомата „Калашников”, 5000 патрона, две противотанкови ракети, 125 кг. тротил, 100 детонатора и 20 качулки.

Терористът планирал да взриви джамия, синагога, данъчна служба, полицейски пост на магистрала и множество други обекти.

Той е влязъл в Украйна през декември 2015 година, като се е представи за доброволец. Свързал се е с военните части в Източна Украйна. Започнал да се интересува как може да си купи оръжия, експлозиви и друго военно оборудване. Украинските тайни служби са работили 6 месеца по случая, преди да го арестуват.

Според френски полицейски източници арестуваният е 25-годишен жител на региона Лотарингия, който е работил в земеделско стопанство в департамента Ба Рен. Мъжът не е известен на полицията.

evro 2016

Заради терористичните актове от ноември миналата година в Париж и продължаващата заплаха от кървави атентати, общо 77 хиляди служители на вътрешното министерство ще охраняват първенството.

Мобилизирани са и 2500 пожарникари и 300 сапьори.

- реклама -