Ето кой е първия ваксиниран с разработката на AstraZeneca и Оксфордския университет

82-годишен мъж стана първият човек в света, който получи ваксината срещу COVID-19, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет, извън клинично изпитване.

Брайън Пинкър, пенсиониран мениджър по поддръжката от Оксфорд в южната част на Централна Англия бе имунизиран в градската болница „Чърчил”, съобщи Националната здравна служба.

Ваксинирането беше направено „на живо” пред телевизионните камери.

„Беше страхотен. Беше се забавлявал да участва. Той не се поколеба и каза, че не е почувствал нищо след ваксинирането си. Страхотен пациент и страхотен защитник на тази ваксина“, каза специалистът, направил ваксината.

Пинкър, който е бил на диализа за бъбречни заболявания, каза: „Ваксината означава всичко за мен. Според мен това е единственият начин да се върна към малко нормален живот.“

Великобритания – една от най-силно засегнатите страни от световната здравна криза, с повече от 75 000 смъртни случая – възлага своите надежди на стремежа за масова ваксинация. Около 530 000 дози трябва да бъдат приложени на нови места за ваксинация в цялата страна, добавяйки се към тези, които вече правят ваксиниране с препарата на Pfizer-BioNTech от началото на миналия месец.

- реклама -