загинали в катастрофи

Първи сме в Европа по загинали в катастрофи

България оглави мрачна статистика. Оказва се, че страната ни е първа в Европа по загинали в катастрофи. Това бе съобщено на среща в Бургас, посветена на пътната безопасност. Заедно с нас класацията води и Румъния.

Най-често хората загиват при пътни инциденти, причинени от висока скорост и отнетото предимство.

Председателят на парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщенията Настимир Ананиев съобщи, че за последните 5 години има и над 50 хиляди човека ранени в катастрофи.

Поредна катастрофа в Кресненското дефиле
Поредна катастрофа в Кресненското дефиле
Кои са най-опасните пътища у нас

Най-опасният път у нас се оказва този между Бургас и Варна, където за три години са станали 864 пътнотранспортни произшествия с 22 загинали и 198 ранени. От пътна полиция обещаха видеонаблюдение и мобилни камери по трасето.

В класацията за най-опасните пътища в България следват отсечките Русе – Бяла, Пловдив – Асеновград и Казанлък – Стара Загора.

Останалите опасни участъци са Кресненското дефиле, Велико Търново – Дебелец, Драгичево – Рударци, пътен възел Коритна до с. Български извор, Дуранкулак – Малко Търново.

Според данните на КАТ 3331 тежки произшествия са станали в страната през първото полугодие, като загиналите 301 души, а ранените са 4131. 

- реклама -