Първи сме по ръст на нощувките в ЕС

България е на първо место по ръст на нощувките в ЕС. По данни на Евростат за първите 6 месеца на 2016 гоидина общият брой реализирани нощувки у нас (от чужденци и българи) е над 8 милиона. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред Фокус.

Ръстът спрямо 2015 г. е над 18%. Това нарежда страната ни на първо място по ръст в броя на нощувките сред европейските държави, за които Евростат е получил данни и ги е публикувал.

„Увеличеният брой туристи повишава значително и приходите в туризма – за първите седем месеца на 2016 г. те са увеличени с близо половин милиард лева или с 15% нагоре в сравнение със същия период на 2015 г.“, каза министър Ангелкова.

По думите й за първите седем месеца на тази година, общите приходи от международен туризъм в текущата сметка на платежния баланс по данни на БНБ, възлизат на над 3,4 млрд. лв.

Тя коментира и приключилата визита на принца на Саудитска Арабия Султан Ал Сауд у нас. Той е бил заинтересуван от потенциала на България да развива планински туризъм, като е успял да види пистите на Боровец и Витоша.

- реклама -