мутация Делта, индийски вариант, коронавирус, Плевен
сн. БГНЕС

Първи случай на заразен с индийския вариант на коронавирус у нас

Проба на заразен с COVID-19 пациент от Плевен е класифицирана като Делта („индийски“) вариант на коронавируса.

Това съобщават на официалната си страница от Центъра по заразни и паразитни болести.

Пациентът е мъж във възрастовата група между 20 и 30 години от Плевен, с право на временно пребиваване в страната. Той обаче е е декларирал пътуване в чужбина.

Приет е в местната УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ с оплаквания от температура, задух и болки в гърдите. Диагностициран е с COVID-19, но не е хоспитализиран, а е поставен под домашно лечение.

Пробата е секвенирана през май, като анализът тогава не е показал наличие на индийския вариант.

При повторен анализ след депозирането й в международната генна банка през месец юни вече е установено наличие на показателите за варианта „делта“.

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров разпореди на ръководството на НЦЗПБ да му докладва лично за цялата налична информация по случая.

Министър Кацаров иска изясняване на всички факти и обстоятелства – кога е взета пробата, какво епидемиологично проучване е направено, защо е отнело толкова време изследването на пробата – от 21 април до 17 юни, кога е постъпила в НЦЗПБ, кога е изпратена в чужбина и т.н.

Според здравния министър заради високия риск за общественото здраве е недопустимо толкова дълго време след вземането на пробата да бъдат публично обявени резултатите от нея.

- реклама -