Първи случай на маймунска шарка у нас: Какви са симптомите и какво да правим?

Първи случай на маймунска шарка е регистриран у нас. Маймунската вариола е потвърдена в София.

Това показват данните на сайта на Столичната регионална здравна инспекция за периода 10-16 юни 2024 година. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести от началото на годината

до последната отчетна седмица няма регистриран друг случай

на заболяването.

Пациентът е българин, който не е пътувал в чужбина и не дава данни за сексуални контакти през последния месец. Това съобщиха за БТА от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Заразеният се е самоизолирал, лечението му е назначено от специалист по инфекциозни болести.

Случаи на маймунска вариола в Европа бяха регистрирани през 2022 година. Съответно в Белгия, Франция, Германия, Италия, Португалия, Испания, Швеция, Нидерландия.

От НЦЗПБ посочиха, че епидемична ситуация най-вероятно се свързва с

предаване по сексуален път сред мъже, които правят секс с мъже,

но е възможно разпространение и сред членовете на едно домакинство. Безразборните сексуални контакти се оценяват като високорисков фактор за разпространение на вируса.

През юни и юли 2022 година в България бяха отчетени общо четири случая на заболяването. Първите двама пациенти бяха мъже, като по първоначалните данни и двамата съобщаваха за пътувания в чужбина – в Испания и във Великобритания.

Пациентите не бяха дали информация за контакт с болни от маймунска вариола. При третия потвърден случай на маймунска вариола се оказа, че мъж е бил контактен с един от първите потвърдени случаи. Четвъртият потвърден случай беше на мъж, завърнал се от Италия.

Ето и как протича заболяването:

В края на юни, същата година, от Министерството на здравеопазването съобщиха, че маймунската вариола е вирусно заболяване. То се среща основно в държави от Централна и Западна Африка.

При съмнение за маймунска вариола, заболелият трябва да се изолира в дома или в лечебно заведение,

ако протичането на заболяването го изисква.

Той трябва да потърси консултация с инфекционист.

Инкубационният период на болестта обикновено е от 6 до 13 дни. Но може да варира от 5 до 21 дни. Заболяването обикновено започва с треска, мускулни болки, умора и главоболие. В рамките на три дни от появата на симптоми, обрив започва от мястото на първичната инфекция. И бързо се разпространява в други части на тялото. Могат да се засегнати както дланите, така и стъпалата.

Обривните единици прогресират едновременно, обикновено в рамките на 12 дни. Като преминават през различни стадии. Преди обрива или едновременно с него при много пациенти се наблюдава подуване на лимфните възли.

Силно препоръчително е лицата с тази клинична картина

да се изолират в самостоятелна стая и да използват индивидуални кърпи,

прибори за хранене, спално бельо и др. Инфекцията не се предава лесно от човек на човек, посочват на сайта си от Националния център по заразни и паразитни болести.

Към момента в ЕС няма одобрена ваксина срещу вируса, но ваксината срещу едра шарка показва ефективност, допълват от Центъра.

- реклама -