Полша, избори, президент, Анджей Дуда

Първи резултати от екзитпол: Анджей Дуда отново е президент на Полша

Настоящият президент на Полша Анджей Дуда, който се кандидатира за втори мандат печели втория тур на президентските избори.

Това показват резултатите от изходните анкети, разпространени от полската телевизия днес след затварянето на избирателните секции.

Според социолозите Дуда е набрал 50,4% от гласовете. Неговият съперник, кметът на Варшава Рафал Тшасковски, представляващ най-голямата опозиционна партия – Гражданска платформа е получил по предварителни данни 49,6% от гласовете.

Гласуването във втория тур на президентските избори приключи днес точно в 21:00 местно време.

Държавната избирателна комисия ще представи официални резултати в рамките на 48 часа.

Според секретаря й крайният срок за обобщаване на вота е късно във вторник вечерта. „Всичко зависи от скоростта на получаване на протоколите от чужбина“, каза тя.

Според избирателната комисия изборите са били спокойни, без сериозни нарушения и инциденти. Въпреки пандемията от коронавируса, поляците са били активни и са отишли до урните. Много от тях се наредиха пред избирателните секции още рано сутринта.

Първият тур на президентските избори в Полша се проведе на 28 юни. Според резултатите от него нито един от 11-те кандидати не успя да получи повече от 50% от гласовете. Поради това се проведе втори тур с участието на само двама кандидати за най-високия държавен пост, набрали най-голяма подкрепа на първия тур

- реклама -