реакции

Първи реакции в руските медии след решението да не гоним дипломати

Решението на Съвета за национална сигурност на България към правителството да не предприема по-нататъшни мерки спрямо Русия по случая „Скрипал“ бе отразено светкавично от руските медии.

Те поставиха акцента в материалите си първо върху това, че България няма да гони нито руски дипломати, нито технически персонал. Второ – София иска да запази каналите си за комуникация с Москва и трето, че посланикът на България в Русия Бойко Коцев ще се завърне след Великденските празници.

ТАСС: Българският премиер заяви, че страната няма да предприема действия спрямо Русия по случая „Скрипал“

„България няма да въвежда допълнителни санкции срещу Русия във връзка със случая „Скрипал“. Това заяви в петък министър-председателят на страната Бойко Борисов след заседанието на Съвета за сигурност на правителството… Премиерът уточни, че посланикът на България Бойко Коцев ще се върне в Москва след една седмица, веднага след Великденските празници“, отбелязва авторитетната руска агенция, като в материала се споменава подробно за скандалите в българския парламент в петък, около обсъждането на случая „Скрипал“ и по-специално словесната престрелка между председателя на БСП Корнелия Нинова и председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

РИА Новости: Българският премиер заяви, че София няма да гони руски дипломати

“Министър-председателят на България Бойко Борисов заяви, че от страната няма да бъдат гонени нито руски дипломати, нито технически персонал… Борисов добави, че посланикът на България в Русия Бойко Коцев, който бе отзован за консултации във вторник, ще бъде в София още една седмица, след което ще се върне в Москва”.

Black Sea News: България няма да гони руски дипломати

„Независимо от това, че няколко пъти ние заявявахме своята позиция и обяснихме какво ще правим, реших да отзова от Москва посланика Коцев, за да не изглежда така, все едно аз еднолично използвам Консултативния съвет за сигурност“, цитират българския премиер от Black Sea News, като се позовават на „Русская Болгария“.

„Трябва да съхраним каналите за комуникация, както с Турция, така и с Русия“, продължава цитата на портала Black Sea News, в който се добавят и думите на Борисов, че България е в регион, в който напрежението ескалира, изброявайки огнищата в Косово, Африн, Егейско море и Кипър.

Останалите публикации в руската преса се позовават на ТАСС и РИА, ето  заглавията на материалите

„Федеральное агентство новостей“: България отказа да гони руски дипломати

“Независимая газета“: България се отказа да гони руски дипломати
„Взгляд“: България се отказа да гони руски дипломати
ANNA news: България чака от Великобритания доказателства за вината на Русия по случая „Скрипал“.

източник: Фокус

- реклама -