САЩ

Първи реакции в Европа след избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поканиха новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп на среща на високо равнище „при първа негова възможност”, предаде АФП.

Малко преди това председателят на Европейския парламент Мартин Шулц призна, че очаква с Тръмп да се работи по-трудно. „Ще бъде трудно, по-трудно с новата администрация, но в крайна сметко той е свободно избран президент… Надявам се, че ще намерим път за сътрудничество… Доналд Тръмп заслужава пълното уважение на всички институции на Европейския съюз“, добави още Шулц.

Европейският съюз ще продължи да работи заедно със Съединените американски щати, чиито граждани избраха републиканеца Доналд Тръмп за следващ президент на страната. Това увери Върховният представител на ЕС за външната политика и въпросите за сигурност Федерика Могерини. „Отношенията между ЕС и САЩ са по-дълбоки от която и да е политическа промяна. Ще продължим да работим заедно, преоткривайки силата на Европа“, добави Могерини.

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей поздрави Доналд Тръмп за победата.

„Великобритания и САЩ имат трайни и специални отношения, основани на ценностите на свободата, демокрацията. Ние сме, и ще останем силни и близки партньори в областта на търговията, сигурността и отбраната“, се казва в официалното изявление на Мей.

По-рано във  Франция крайнодясната Марин Льо Пен поздрави републиканеца за победата му. „Поздравления на новия президент на САЩ и на свободните американци“, написа лидерът на партията „Национален фронт“ в туитър.

- реклама -