Първи реакции след изборите във Великобритания: Мей, подай си оставката!

В партията на Мей се заговори за оставка

Анна Субри, която е депутат от Консарвативната партия във Великобритания, призова премиера на страната Тереза Мей да се замисли за оставка. Причината са много лошите резултати, показани от управляващите на изборите.

„Мисля, че тя (Мей) попадна в много трудно положение. Тя трябва да обмисли въпроса за заеманата от нея длъжност. Това е ужасна нощ“. Това каза Субри, която от своя страна успя с труд да се наложи в избирателния си район Брокстоу в централната част на Англия. Субри е първата представителка на партията на Мей, която предположи, че на премиера ще се наложи да си тръгне от лидерския пост.

Лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин също призова министър-председателката Тереза Мей да подаде оставка

„Тя загуби места на консерваторите, загуби гласове, загуби подкрепата и доверието. Това е достатъчна причина да си ходи. И да отстъпи място на правителство, което действително ще представлява хората в тази страна”, заяви Корбин.

Същевременно Мей заяви, че Великобритания се нуждае от стабилност. И тя ще поеме отговорността да я осигури, ако спечели най-много места в парламента.

„Ако се окажат верни прогнозите, че Консервативната партия печели най-много места и вероятно най-много гласове, на нас ще се падне задачата да осигурим този период на стабилност и точно това ще направим”, каза Мей, след като бе преизбрана в своя окръг Мейдънхед.

Публикуван след края на изборния ден екзитпол показа, че консерваторите губят абсолютното си мнозинство в долната камара на британския парламент

Мей свика избори три години по-рано от предвиденото. Целта бе да увеличи подкрепата си за политиката си по отношение на БРекзит. Както и да затвърди мястото си в ръководството на своята партия.

Резултатите, за момента само прогнозни, обаче са противоположни на намеренията ѝ. Консерваторите ще имат 318 места, с 13 по-малко от сегашните си.

„Това е бедствие за Тереза Мей – тя свика избори, като си мислеше арогантно, че ще смачка опозицията, ще помете всички и ще получи огромно мнозинство. Сега тя се намира в много затруднено положение”, коментира лидерката на Шотландската национална партия Никола Стърджън.

Шотландската национална партия на Никола Стърджън е вторият голям губещ.

На изборите през 2015 г. партията завоюва 56 места в парламента, а според екзитпол, публикуван след края на вчерашния изборен ден, тя ще разполага само с 34 депутати в следващия парламент.

„Очевидно това е разочароващ резултат, загубихме някои страхотни депутати”, каза Стърджън.

- реклама -