Великобритания

Първи реакции след Брекзит

Щайнмайер: Тъжен ден за Европа и Великобритания

„Новините от Великобритания са отрезвяващи. Изглежда днес е тъжен ден за Европа и Великобритания“.

Това написа германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер в профила си в „Туитър“ по повод резултатите от британския референдум за напускане на ЕС.

Мартин Шулц: Великобритания ще бъде третирана като трета страна

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц излезе с извънредно изявление по повод резултатите от референдума във Великобритания.

Шулц отхвърли опасенията, че решението на британците ще провокира ефект на доминото в Европа.

Мартин Шулц
Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц

„Британският премиер Дейвид Камерън сложи огромна отговорност на раменете си. Сега трябва да преговаряме сериозно с Великобритания. Тя ще бъде третирана като трета страна”, каза Шулц и допълни: „Ясно е казано, че ако нещата се сринат, ще има сериозни последици“.

Доналд Туск: Следващата седмица ЕС ще проведе първата среща без Великобритания

Европейският съюз ще запази пълно единство в състав от 27 страни. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Следващата седмица Евросъюзът ще проведе първата си среща с участието на 27 държави-членки, но без Великобритания, уточни той, цитиран от ТАСС.

Туск заяви, че всички нормативни актове на ЕС продължават да са в сила до завършването на процеса на излизане на Великобритания, който ще отнеме около 2 години.

Туск
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Австрия: Брекзит е политическо земетресение

Изборът на британците е политическо земетресение за цяла Европа, ЕС се нуждае от незабавни промени. Това обяви австрийският външен министър Себастиаян Курц.

„Европа се нуждае от незабавни промени, за да бъде нещо повече, отколкото „ЕС без Великобритания“, написа Курц в своя блог в Туитър.

Триумф за Найджъл Фараж

Лидерът на евроскептичната партия ЮКИП Найджъл Фараж заяви, че Брекзит е „победа за цяла Европа“ и ще доведе до сваляне на „проваления проект“ ЕС, съобщи в. „Индипендънт“.

Фараж обясни, че мечтае за утрото, което ще донесе независимост на Великобритания и призова 23 юни да стане празник на независимостта в Обединеното кралство.

Фараж
Лидерът на ЮКИП Найджъл Фараж

Крайнодесни от цяла Европа искат още референдуми

Крайнодесни политици от цяла Европа приветстваха резултатите от референдума във Великобритания.

Във Франция лидерът на „Национален фронт“ Марин льо Пен нарече вота „победа“.

„Победа за свободата! Както искам от години, сега и ние трябва да проведем същия референдум във Франция и други държави в ЕС“, написа тя в „Туитър“.

В Холандия крайнодесният Геерт Вилдерс също призова за референдум в страната.

„Холандският народ също заслужава референдум. Партията на свободата следователно иска референдум за „Некзит“ (от Нидерландия – бел. ред.), холандско излизане от ЕС“, посочи той в изявление. „Искаме да отговаряме за нашата собствена държава, за нашите пари, нашите граници и нашата имиграционна политика“, посочи още Вилдерс.

В Холандия не се предвиждат избори до следващата година, но въпреки това социологическите проучвания показват засилена подкрепа за Партията на свободата, чийто успех се дължи и на кризата с бежанците, отбелязва АФП.

 

- реклама -