оставка

Първи реакции на европейските лидери след оставката на Тереза Мей

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че оставката на британския премиер Тереза Мей няма да промени позицията на съюза относно споразумението за Брекзит, което бе одобрено от всички страни членки.

Юнкер

Юнкер отбелязва оставката на Мей „без лична радост”, заяви говорителката му, добавяйки че съвета на лидерите на ЕС е „определил позицията си относно сделката за Брекзит”.

Германският канцлер Ангела Меркел също отбеляза решението на Мей да подаде оставка „с уважение” казвайки, че те имат една добра връзка изградена на доверие.

Тя очаква да работи с Мей в същия дух докато тя е на позицията. Германският канцлер отбеляза, че Берлин „иска да запази близкото си сътрудничество и близките си връзки с британското правителство”.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че иска да види „бързо изясняване” на ситуацията с излизането на Великобритания от ЕС. Това се случи малко след като британският премиер обяви, че ще подаде оставка на 7 юни.

Макрон поздрави Мей за „смелата работа”, да се опита да реализира Брекзит, който да е в интерес на страната ѝ и с уважени към европейските ѝ партньори, съобщиха от френското президентство.

Макрон

„Принципите на ЕС ще продължат да се прилагат с приоритет, за да може съюза да функционира плавно, а това изисква бързо изясняване”, допълниха от Елисейския дворец.

- реклама -