НАТО

Първи положителен сигнал за Македония само ден след подписването на Договора с България

Приветстваме договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев, заяви зам.-генералният секретар на НАТО Роуз Готемюлер.

„НАТО приветства духа на сътрудничество, който направи възможно подписването на договора. Този документ е важен за създаването на положителни отношения в региона с поглед към бъдещето”, посочва Готемюлер.

Той изтъкна, че прилагането на договора ще допринесе за сигурността на Балканите, което е в интерес на всички.

Македония заделя допълнително пари за армията и мисии на НАТО

Заев

В същото време на срещата на високо равнище на страните от Адриатическата харта в Подгорица министър-председателят на Македония Зоран Заев обяви, че държавата в бъдеще активно ще се включи в мисиите на НАТО.

„Окуражени сме от оптимизма, вярата и подкрепата на нашите граждани, но и от САЩ. Това за мен като министър-председател е силен мотив да оправдая доверието и да осъществя очакванията. Македония и страните от Западните Балкани имат верен партньор в лицето на САЩ. Македония ще увеличи бюджета си за отбрана и участието в мисиите на НАТО. Наясно сме, че регионът, тази малка част от света, е стратегически детайл за глобалната сигурност „, заяви той.

- реклама -