Елеонора Димитрова

За първи път в България: Революционна технология съживява цветовете на дрехите и пази природата

Платена публикация

Всеки от нас има любима дреха, която с времето е спрял да носи заради избледняването на цветовете или износването на материята. В такива случаи химическото чистене не само не помага, но може да влоши положението още повече. Поне досега.

От 1-ви март в София ще заработи първият бутик за химическо чистене, в който собствениците обещават не само да почистват материите, но и да им дават нов живот. И всичко това, без агресивните химикали, които могат да причинят алергии.

Революционната технология идва за първи път в България, а идеята и смелостта да инвестира в нея е на Елеонора Димитрова.

„Моята основна цел е хората в България да се докоснат до това, което предлагат в Европа, а то е изключително високо ниво на почистване на дрехите и защита на околната среда. Ние сме малък пазар в малка страна, но въпреки това бихме искали да подобрим начина си на живот. Затова направих проучване и лично се убедих, че препаратът Хайгло е най-добрият и почиства дрехите безупречно“.  

С препарата се третират всякакъв вид материи, без компромис на почистване и мекота при допир, и дори се възстановяват оригиналните цветове.

„Препаратът, който е масово на нашия пазар – перхлоретилен, е много агресивен, токсичен и хората често страдат от алергии. Тази нова технология е пътят към бъдещето, защото дава най-чистото и ефективно почистване за нашите дрехи“.

На този етап цената ще бъде малко по-висока от обикновеното химическо чистене, казва Елеонора.

„Препаратът все още е доста скъп за българския пазар, но ще направя така, че да предоставя възможно най-добрата цена на клиентите ни, за да не са притеснени финансово и да могат да си го позволят повече хора . Вярвам, че когато клиентът види как се почистват дрехите му и лично се убеди каква е разликата, ще бъде готов да инвестира в малко по-висока цена“.

За Елеонора екологичният начин на живот не е просто мода, а лична кауза.

„От няколко години в България е лукс да живееш природосъобразно заради по-скъпите продукти, които плащаме, за да живеем добре. Свикнахме с екопродуктите и био производството и искаме да повишим качеството си на живот. А когато говорим за  услугата химическото чистене, истината е, че хората, които работят в ателиетата се разболяват – буквално се тровят от препаратите, клиентите страдат от алергии и кожни раздразнения а нашата цел е да променим точно това. Клиентите ни да получат различна услуга , с много по- високо качество от предлаганата масово до сега, а   заетите в бранша да работят в по-чиста среда“.

„Перхлоретиленът се използва повече от 70 години, но се знае, че е силно канцерогенен – много служители в ателиетата за химическо чистене на 60 г. излизат в пенсия, на 61 г. ги няма…“, категоричен е Пламен Александров от СPN – BG. По думите му, химикалът причинява сериозни вреди на здравето.

„Затова предимствата на новата технология са безспорни. Новият препарат е биоразградим, пази природата, защитава служителите, защитава тъканите, не поврежда цветовете, дори ги възстановява. Цената на нашия пазар е наполовина на тази, която би била във Франция“.

Технологията е разработена преди 3 години, но идва за първи път у нас. Особено популярна е в Белгия, Холандия, Франция и Италия, където вече са инсталирани 150 машини, казва Стивън Ван де Вал – директор „Бизнес развитие“ в компанията производител на препарата Хайгло „Коул енд Уилсън“.

„Елеонора дойде при нас във Франция, за да се убеди лично в качеството на нашите продукти. Но тя искаше да е сигурна, че продуктът в България ще се представя по същия начин, по който работи във Франция. Затова вчера събрахме на едно място много скъпи дрехи – текстил, кожа, вълна, дрехи с различни цветове – сложихме всичко заедно в машината и тествахме как ще се справи тя. Резултатите се виждат – всичко е чисто, меко и прекрасно, независимо дали е вълна или кожа“.

Друго основно предимство е, че препаратът сериозно намалява риска от алергии.

„По-голямата част от алергиите се дължи на прекомерната употреба на парфюми. На второ място, на препаратите, които остават в тъканта. При този нов вид почистване препаратът се извлича в максимална степен от материята и така няма какво да дразни кожата. Следователно рязко намалява рискът да се развият алергии. Консумацията на химикала е 5 пъти по-ниска отколкото на перхлоетилена, който се използва навсякъде“.

Според Ван де Вал в България има голям интерес към новите екотехнологии и това скоро ще доведе до намаляване на крайната цена за клиентите.

„В днешно време екологията е бъдещето, а това, което днес е ново и непознато, след 5 години ще бъде стандарт“, убеден е той.

Откриването на La Boutique***** luxury dry cleaning by Este на ул. „Самоков“ 28И в София е на 1 март. 
- реклама -