Турция, избори, нарушения, вот, ден

Първи нарушения на вота в Турция

Около 300 000 души имат право на глас в Турция на предстоящите избори. В страната са разкрити най-много секции зад граница – 126, и ще има най-много машини – 96.

Изборният ден в южната ни съседка започна в 7 часа местно време. В Истанбул секциите са 38.

Хората масово изпитват затруднение с машинното гласуване. Основната пречка е езиковата бариера. Въпреки разпространяваните обучителни материали на турски език, показващи как да се гласува с машина, и помощта на изселническите организации, които помагаха в предварителното попълване на декларациите, гласоподавателите се затрудняват при упражняването на своя вот.

Заради затрудненията с машините, член на СИК в една от секциите помагаше против разпоредбите, надничайки в машината и натискайки вместо избиратели.

По традиция напрежение в изборния ден в Турция има заради попълването на декларациите. Този път още в методическите указания е описано, че те могат да бъдат предварително попълнени и подписани.

В едната секция машината се разваляше няколко пъти от сутринта и това налагаше намесата на техниците.

„Искам да гласувам, в България да има правителство вече, да не се мотаят! За мен няма значение коя партия ще спечели“, заяви гласоподавател.

Местната общност очаква 20-30 процента повече активност на настоящите избори. Два часа след началото на изборния ден пред една от секциите в Истанбул се оформи опашка от желаещи да упражнят своя глас.

В Истанбул и региона има 38 секции, а в град Бурса те са 35. Заради вота две в едно – президентски и парламентарен, в секциите има по две машини. В 15 от секциите в Истанбул ще се гласува машинно, а в Бурса броят им е 14.

Неясно е как решението на ЦИК за 100%-но броене на разписките от машините ще се отрази на отчитането на изборните резултати и закриването на секциите. Членовете на секционните комисии вече се готвят за дълга изборна нощ. На изборите през април гласуваха около 22 хиляди турци с български паспорти, а през юли около 28 000.

- реклама -