Първи кадри от взривяването на Ал Багдади (ВИДЕО)

Пентагонът разпространи първи кадри и видеозаписи от операцията на командосите в Сирия, довела до ликвидирането на лидера на Ислямска държава Абу Бакр Ал Багдади, предадоха световните агенции. По време на операцията бяха ликвидирани още петима членове на групата, както и две деца.

На пресконференция Пентагонът разпространи няколко снимки и откъси от видеозаписи от операцията. На тях се виждат около десет военни, които се приближават през нощта в събота срещу неделя до оградата на комплекса, в който се е криел Ал Багдади в село в Северозападна Сирия.

Когато Ал Багдади взривява бомбата, която носи в тунел, в който е притиснат, експлозията убива освен него и две малки деца, а не три, както се твърдеше по-рано.

Освен тези деца, шестима членове на ИД общо загиват по време на операцията, заяви генерал Кенет Маккензи, шеф на американското Централно командване.

Сред тези шест души са самият Ал Багдади, четири жени и един мъж. Жените са се държали заплашително и са носели пояси с експлозиви, разказа генералът. Той увери, че 11 други деца са били защитени от силите, щурмували комплекса, и че двама мъже са били заловени. Взети са електронни материали и значително количество документи.

Генералът каза още, че неидентифицирани бойци са били убити в околностите, когато са открили огън по американските хеликоптери.

Видео, показващо нанесените от американците удари по тази група бойци, също беше разпространено от Пентагона.

Кучето, което Доналд Тръмп похвали за участието му в операцията и което е вървяло пред военните в тунела, където е бил Ал Багдади е било ранено от електрически кабели, оголени от експлозията. То вече се е върнало на служба.

ДНК на Ал Багдади е била взета сред отломките на комплекса и сравнена с ДНК от него, взета по времето, когато е бил в затвор в Ирак през 2004 г. Така е потвърдено без съмнение, че става дума действително за него.

След края на операцията на командосите комплексът е бил унищожен, за да не се превърне в място за поклонение, допълни генерал Маккензи.

Той потвърди, че тленните останки на Ал Багдади са били спуснати в морето в съответствие със законите на войната в рамките на 24 часа след смъртта му.

- реклама -