огнище, COVID, Добрич

Първата страна в Европа, която идентифицира случай на новия вариант на COVID-19, е Белгия

Белгийските здравни власти потвърдиха, че са идентифицирали първия случай на новия вариант на COVID-19 в страната и в Европа.

Министърът на здравеопазването Франк Ванденбруке заяви, че въпросното лице не е ваксинирано. Дадена е положителна проба на 22 ноември след завръщането му от чужбина. Министърът призова обществеността „да не се паникьосва“. Според белгийски вирусолог заразеният е пристигнал на 11 ноември от Египет, а първите симптоми са се проявили 11 дни по-късно.

Белгия все още не е обявила спиране на пътуванията от Южна Африка във връзка с варианта, за разлика от редица други европейски държави.

Премиерът Александер де Кро каза, че правителството въвежда допълнителни мерки. Въвежда се 10-дневна карантина за белгийски жители, които се връщат от региона. Забранява се влизането на чужденци, идващи от Южна Африка.

Белгийските власти обявиха в петък нов кръг от мерки срещу Covid-19, тъй като броят на заразените продължава да нараства. Среднодневният брой през последните седем дни достигна 16 761. Премиерът Александер де Кро заяви, че заетостта в интензивните болнични отделения се е удвоила за една седмица. Той предупреди за повишен натиск върху здравната система като цяло.

Нощните клубове ще бъдат затворени, а баровете и ресторантите могат да останат отворени до 23.00 часа. Забранени са събиранията в затворени пространства, с изключение на сватби и погребения.

Правителството обяви, че ще започне въвеждането на бустерна ваксинация в събота, като се започне с населението на възраст над 65 години и здравния персонал и се надява „да ваксинира максималния брой хора до Коледа“. Новите мерки влизат в сила в събота, а възможните мерки по отношение на училищата са отложени за понеделник.

Източник: БНР

- реклама -