принц Филип

Първата среща на кралицата с принц Филип, когато е едва 13-годишна – СНИМКИ

Един следобед 19-годишната Лилибет, както всички наричали бъдещата кралица на Великобритания си почивала във ваната и мислила какво да каже за любовта на предстояща среща с млади хора. Било й изключително трудно, защото в този момент тя е била силно влюбена и е знаела много добре кой ще е мъжа, с който ще прекара своя живот.

Принцеса Елизабет била наясно с това още на 13 години, когато била първата й среща с младия кадет Филип Гръцки. Всъщност това е втората среща, ако не броим една сватба през 1934, на която обаче кралицата била невръстно дете.

През 1939 Елизабет придружава родителите си на визита в Кралския морски колеж, където учи и Филип, който по това време е на 19. Висок, атлетичен блондин с излъчване на викинг, гръцкият принц бързо привлича интереса на бъдещата владетелка. Toва не остава незабелязано от лорд Маунтбатън, който е чичо на Филип и втори братовчед на Елизабет. Той организира кратък обяд в дома си, където е поканен и младия кадет. По-късно той пише в дневника си, че „срещата е била голям успех“.

Няколко дни по-късно Лилибет споделя пред близката си гувернантка, че е много впечатлена от Филип и е възможно да е влюбена в него. Двамата с младия принц започват да си разменят нежни писма през следващите няколко години.

Всъщност лорд Маунтбатън, наричан в тесния кралски кръг просто Дики по-късно става архитект на брака между Филип и Елизабет. Той няколко пъти организира срещи с бащата на Елизабет – крал Джордж VI, който обаче винаги казва, че дъщеря му е прекалено млада и отклонява идеите за годеж. Всъщност той отклонява и първото официално искане на ръката на Елизабет от Филип, отново със същия мотив и иска принцесата да навърши 21 преди да се сгоди. Въпреки, че когато Филип й предлага брак – в имението Балморал през 1946 г. – Елизабет приема, без да се посъветва с родителите си.

Как протича целия им брак – може да прочетете ТУК.

- реклама -