Първата дама на САЩ изненадващо в Украйна

Първата дама на САЩ Джил Байдън направи изненадващо посещение в Западна Украйна. Това стана днес, като там тя проведе среща за Деня на майката с първата дама на Украйна Олена Зеленска.

Байдън пътуваше под секретност,

превръщайки се в поредния високопоставен американец, който влезе в Украйна по време на 10-седмичния й конфликт с Русия.

„Исках да дойда точно на Деня на майката“, каза Байдън на Зеленски. „Мислех, че е важно да се покаже на украинския народ, че тази война трябва да спре и че хората на Съединените щати са с народа на Украйна“, обясни тя.

Първата дама пътува до град Ужгород, на около 10 минути път с кола от словашко село, което граничи с Украйна. Тя прекара около два часа в Украйна.

Двете се събраха в малка стая, седнаха на една маса една срещу друга и разговаряха пред репортери, преди да се срещнат насаме. Зеленски и децата й са били на неразкрито място заради тяхната безопасност.

Преди това американската първа дама прекара Деня на майката в Словакия, срещайки се с украински майки, които са станали бежанки след руската инвазия в Украйна, и

ги увери, че „сърцата на американците“ са с тях,

предаде Асошиейтед прес.

На автогара в град Кошице, която сега е денонощен приемателен център за бежанци, първата дама на САЩ завърза продължителен разговор с емоционална украинка. Тя й каза, че не може да обясни войната на трите си деца, защото сама не може да си я обясни.

„Не мога да им обясня, защото сама не зная, а съм учителка“, каза на Джил Байдън Виктория Куточа, прегърнала 7-годишната си дъщеря Юлия.)

Куточа попита: „Защо?“, изглежда търсейки обяснение за решението на Русия да нападне Украйна на 24 февруари.

„Това е напълно необяснимо“, отговори първата дама.

Денонощният център е един от шест подобни центъра в Словакия, осигуряващи подслон средно на 300-350 души ежедневно. Предлагайки им храна, баня, дрехи и други услуги според информация на Белия дом.

Джил Байдън посети също словашко държавно училище, което е приело деца бежанци от Украйна.

Източник: NOVA

- реклама -