Георги Първанов, президент, мини, мазето, преговори, коалиция

Първанов: Същинските преговори се водят в мазето, заложени са много мини

„Проследих внимателно немалка част от експертните дебати с надеждата, че там ще видя политики и първообраза на бъдещото управление. И признавам, че бях разочарован от това, че има втори етаж или може би в мазето, където се водят същинските разговори. Първо, за нерешените проблеми, които никак не бяха малко в хода на дебатите. И второ, за това кой ще реализира тези политики. А това са разговори, които в крайна сметка ще са определящите.“

Така президентът в периода 2002-2012 г. Георги Първанов коментира в интервю за „24 часа“ провеждащите се преговори за съставяне на правителство между „Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и ИТН.

По думите му са били заложени много мини в тези разговори, които рано или късно ще „взривят“ коалицията:

„Допускам, че след време тези мини ще започнат да гърмят. И по финансови въпроси, и по политически, и по дипломатически“, каза Първанов. 

И направи друго интересно наблюдение:

Впечатли ме това целенасочено преструктуриране на Министерския съвет, което като че ли цели да концентрира властови ресурс и повече финанси около лицата на “Продължаваме промяната”, с което ще се изпразнят от съдържание някои от министерствата. Както вървят нещата, земеделието например ще остане без горите и без храните. Ако всяка една от партиите не е достатъчно мотивирана да управлява, не да прибира ресурс, а да управлява реално, това крие подводни камъни, ако не мини“, каза още президентът.

По думите му ГЕРБ и ДПС също ще имат важна роля в следващия парламент:

„Мисля, че трябва да се даде възможност на партиите, които бяха нееднократно посочвани с пръст – ГЕРБ и ДПС, да бъдат конструктивна опозиция. Те заявиха такава възможност. Ако тръгнем по пътя на демонтажа на модела и други подобни фрази и послания, които издават стремеж към реваншизъм, пак ще затлачим парламента“, смята Първанов.

Според него Кирил Петков още не е разбрал, че предизборната кампания е приключила:

Внимателно слушах словото на Кирил Петков при откриването на парламента. Няма ли кой да му каже на този симпатичен млад човек, че изборната кампания приключи и сега трябва да се говори с по-малко патетика и по-мъдро, по-прагматично. Впрочем това се отнася и за президента“, каза предшественикът на Радев на поста.

Според Първанов настоящият президент открито оказва натиск и на Народното събрание с призива си парламентът да разгледа изготвения от служебния му кабинет бюджет.

- реклама -