Първанов

Първанов иска оставки заради ООН, Цветанов търси вината у всички (ВИДЕО)

След снощното гласуване за генерален секретар на ООН започнаха анализите и взаимните обвинения между политическите сили.

„Достойното е Кристалина Георгиева да бъде оттеглена от поста си в ЕК незабавно, защото не виждам как след този морален крах тя ще продължи да работи и ще гледа хората в очите. Оставка за премиера Борисов и външния министър Митов“. Това заяви в парламнета лидерът на АБВ Георги Първанов.

Макар че формалното гласуване е днес, Първанов поздрави бъдещия ръководител на ООН Антониу Гутериш и посочи действията в негова подкрепа на Португалия и на десния Жозе Барозу.

По повод представянето на Ирина Бокова, от чиято кандидатура България официално оттегли подкрепата си, Първанов коментира: „Тя защити доброто си име, доброто си представяне, показа воля и умения, въпреки позицията на българското правителство“.

„Аз твърдя, че, ако не беше факторът Кристалина Георгиева, появил се в последния момент при неясни или доста ясни обстоятелства, Ирина Бокова можеше или щеше да бъде избрана за Генерален секретар на ООН, смята лидерът на АБВ.

„А представянето на г-жа Кристалина Георгиева е унизително и обидно за българската държава и нация. Стана като в поговорката: „я че си запалим къщата, та да изгори плевнята на комшията”. Цялата работа беше до това – как да се провали Ирина Бокова. И това е срам и излагация за българската дипломация, която калкулира провал, който няма равен на себе си в най-ново време“. 

На дневен ред сега е вот на недоверие към правителството за предателство към националния интерес и достойнство, за цялостен „принос”, допълни Първанов.

Повече вижте тук:

Цветанов: Всички донякъде носим вина

„Всички донякъде носим вина, че не се консолидирахме и нямаше единност по нашата номинация за генерален секретар на ООН“. Това заяви Цветан Цветанов от ГЕРБ.

По думите му, правителството е получило информация, че ще има блокираща квота за Ирина Бокова при гласуването в ООН и затова е взело решение да смени кандидатурата й с тази на Кристалина Георгиева.

„Знаете за политическите совалки и това, което се говореше, че новият Генерален секретар трябва да бъде от Източна Европа и също така да бъде жена. От тази гледна точка на последната права имаше две жени от Източна Европа, от България и бяхме останали с впечатлението, че това ще бъде възможният вариант за гласуване за една от тези две жени“, обясни Цветанов.

Вземането на това решение е геополитика между великите сили, каза още Цветанов. Той пожела успех на Ирина Бокова и на Кристалина Георгиева на постовете, които в момента заемат в ЮНЕСКО и в ЕК.

Намеренията на опозицията да иска вот на недоверие, Цветанов определи като популизъм.

- реклама -