Първан Симеонов мерки одобрение

Първан Симеонов за FN: В България обикновено загубилите обявяват изборите за нечестни

Седем формации влизат в Народното събрание ако изборите бяха днес. Това показаха резултатите от проучване на „Галъп интернешънъл“, публикувано вчера. 2,8 милиона биха гласували твърдо и не биха се поколебали заради коронавируса. Това е може би около половината от трайно живеещите у нас.

За изборите по време на пандемия, честността на вота, машинното гласуване и възможните конфикурации говорим със социолога Първан Симеонов. Вижте експертното му мнение:

– Твърдите в изследването, че прогноза за избирателната активност ще бъде много трудно да се направи. Защо така? От какво зависи?

Зависи от коронавируса и на какъв етап от пандемията ще се паднат изборите. Каква ще е социално-психологическата нагласа на хората. Вирусът понамаля, но тревогата не е. Понякога не просто вирусът е опасен, но и страхът от него.

– Какъв е начинът избирателната активност да бъде форсирана? Т.е. интересът към парламентарния вот как може да бъде стимулиран?

Трябва да се успокои медицинската обстановка в страната от една страна. Второ, трябва да има убеждаване сред хората, че има смисъл от този вот. Това включва две неща – перспективата за явна промяна и гаранции за честен вот. Третото и най-важното е, че активността на изборите обикновено е висока, когато се появява нов играч. В сегашният случай това е така само донякъде. Появяващите се нови играчи всъщност не са съвсем нови.

– Предположението, че вотът няма да е честен е доста фриволен. Ние не за първи път правим избори в България все пак. Какво означава съмнение в честността на вота?

Аз съм един от първите анализатори, който предвиди, че Борисов най-вероятно ще удържи до края на мандата, но след това ако има избори и опозицията ги загуби, ще ги обяви за нечестни. Виждаме, че всички опозиционни формации говорят за това дали изборите ще са честни. В България обикновено загубилите обявяват изборите за нечестни и това е нормално. А понеже нашата опозиция е разпиляна – има много формации, които ще приемат загубата тежко. Това, ако ГЕРБ си спечелят изборите. Ако не – сигурно няма да ги обявят за нечестни.

Това е важен сюжет. Управляващите губят от това, че дори не се замислят върху някои от предложенията, които бяха дадени. Съвършено съгласен съм, че избори по пощата е нож не с две, а поне с четири остриета. Видеонаблюдението би могло да се реализира под някаква форма, стига да има време за това. При други обстоятелства то може да стане вакханалия – ако всеки тръгне да си снима с телефона и всеки, който не разбира нищо седне да се впечатлява от всяко нещо. Ще стане голяма какафония. То може и да се използва за проследяване на електронно поведение – т.е. дали някой е отишъл да гласува или не.

От всички предложени мерки това има смисъл, както и машинното гласуване.

– Какво мислите по въпроса за машинното гласуване – може ли да се счита, че той ще затрудни или направо откаже избирателите?

Да видим! Истината е, че ние имаме някакъв опит. Полека лека трябва да свикваме с него. Това е бъдещето – светът се върти все повече в тази посока.

Машинното гласуване е добра опция за елиминиране на хартията и човешките грешки или субективния прочит на хора от комисиите. Българската избирателна система е ок. Но тя не трябва да се променя рязко, драматично. Тя трябва да се променя постепенно с бавни стъпки. Машинното гласуване е една такава малка стъпка в правилната посока.

Струва ми се, че на национално ниво някакви машинации не могат да повлияят особено на резултата от изборите. На регионално ниво могат. Намаляха идеологическите различия между хората, те не се екзалтират толкова от идеи, гласуват прагматично – по трудови колективи, по зависимости, по предпазливости.

– В изводите от изследването на Галъп твърдите, че управляващите са извадили дивиденти от овладяването на пандемията?

Май, казвам, май. Предполагам, че сега могат да извадят пасиви от бавното ваксиниране.

– Това значи ли, че ако броят на заразените се увеличи то това ще доведе до срив в резултата за ГЕРБ?

Те много добре успяват да се справят комуникационно със ситуацията. Когато беше голям броят на заразените те казаха: „Има опасност – обществото да не шава много, много“. Когато бройките намаляват те твърдят, че се справят добре. Те са комуникатори. И са късметлии. Аз съм убеден, че мерките дават резултат, но пречупването на тренда дойде още в средата на ноември и то по пътя на една сезонна наситеност и естествената предпазливост на населението.

– От къде идва високия резултат за партията на Слави Трифонов – ние не знаем нищо за програмата му, нито кои са хората, които биха били представени в НС?

Високият резултат за Слави Трифонов идва по същата логика, по която дойде той за Бойко Борисов през 2009 година, за Симеон Сакскобурготски през 2001 година. С тази разлика, че по всичко личи, че Слави Трифонов няма да е на това ниво. По-скоро ще бъде някъде в средата. Хората видяха в него новия стар месия, защото това не е от тази величина, каквато видяхме през 2001 и 2009 година. Но има време да се развие. За момента ролята, която играе Слави Трифонов не е лоша и за ГЕРБ, без да твърдя, че го прави съзнателно. Той пречи на БСП да монополизира опозиционния вот. И Мая Манолова донякъде пречи.

Протестите през лятото доказаха, че ГЕРБ не е харесвана, но и БСП не е. И хората потърсиха нови, трети опции. Слави спечели от това, че беше най-готов. Хората се огледаха и видяха само него, готов на скамейката. ДБ, бидейки елитарна партия няма накъде повече да расте. Докато Слави нищо елитарно не показва и има доста широка подкрепа сред народа.

– При това положение – как виждате възможните коалиции в следващото НС?

Първо трябва да видим как ще приключат тези избори. Ние сега си говорим за близки дистанции и си мислим, че народът е приел общ фронт. Това лятото беше актуално, но изборите се забавиха. Ако тогава имаше бързи избори, с развети знамена в парламента щеше да влезе този общ фронт без значение на различията. Сега обаче нещата охладняха. Я си представете, че Борисов вземе сериозна преднина пред БСП – тогава ще се окаже, че една не малка част от народа пред дилемата неизвестност или предвидимост е избрал предвидимостта и извежда отново Борисов на преден план. Тук възниква въпросът с кого ще управлява той за пореден път.

Другият вариант е някакъв общ фронт срещу ГЕРБ. Но вие виждате – те се карат непрекъснато и то за глупости. Пробваха Лига за честни избори – вързаха си тенекия един на друг.

Третият вариант е някаква форма на сработка между ГЕРБ и БСП. За момента това звучи екзотично.

Като нищо може да се окажем и отново в избори.

- реклама -