Първан Симеонов мерки одобрение

Първан Симеонов за FN: Намираме се в стандартна демократична ситуация, няма нужда от рестарт на държавата

Изборната еуфория премина и остави след себе си повече въпросителни отколкото ясно решения.

Налице са и първите раздори в партиите на протеста като основната тема е като как и с чия подкрепа ще се състави следващото управление.

Какви са възможностите, реалистични ли са нови избори през лятото и кому е нужно да се предефинира държавата като цяло?

Отговорите от социолога Първан Симеонов. Вижте!

–––––––––

– Изборите отминаха, но резултатите повдигат повече въпроси, отколкото категорични решения. Виждате ли възможност за изпълнение и реализиране на стандартната парламентарна процедура по формиране на управление в рамките на това разпределение?

Да може да се случи стандартната процедура. Въпросът е дали Слави Трифонов ще иска, дали ще върви към кабинет или към предсрочни избори.

– Може ли президентът да даде на трета партия мандат?

Може, но след като даде на Слави Трифонов. Въпросът е, че ние не знаем какво би желал президентът – дали да има свое правителство или да се върви към нови избори.

Новите избори предполагат очакване на по-голям ръст на партията на Слави и на всички протестни партии. Макар че, това никак не е сигурно, ако минат още две-три седмици хаос и караници между трите протестни партии. Но логиката казва, че при един поправителен изпит, Слави може да го вземе и с отлична оценка. Ако целта му са предсрочни избори, Слави може и да не реализира мандат. Ако и това е целта на Радев, той няма да даде мандат към БСП или Мая Манолова, които може би искат да реализират правителство. И може би ще даде мандат към Христо Иванов, който е 50 на 50 според мен дали иска да прави правителство.

Няма ясен ход.

– Доколко е реалистично да правим избори посред лято?

Последно правихме „летни“ избори през 2009 година. Тогава ГЕРБ взе убедителна победа. Ако се върти процедурата към края на юли трябва да има избори.

Тогава младите хора, които обърнаха тези избори, може и да са на море, но може и да са по площадите, да имаме повторение на протестите.

Но и сега всички смятахме, че ще има ниска избирателна активност, но преимуществено млади хора потопиха всеки твърд вот и то в ужасно време.

– Принципно…Може ли да бъде причина това разпределение на силите за промяна на изборните правила?

Това само по себе не може да е причина, но е добра възможност, защото голяма част от протестните партии искат промяна на изборните правила. И могат да се опитат да го направят с идеята да елиминират нечестността на вота. Дотук добре! Обаче ако отидат по-нататък – няма да има такова време. Да се даде възможност за дистанционно гласуване, например. Това е почти невъзможно – някой да иска да прави избори през юли или през есента… Отварянето на тази тема може да доведе до голям хаос. Но победителите не ги съдят.

– Като цяло…сегашното изборно законодателство има ли някакви фундаментални проблеми?

Не мисля, че има такива проблеми. Но партиите на протеста мислят друго, както явно и ГЕРБ с предложенията си за свикване на Велико народно събрание. Изобщо се говори за някакво преучередяване на държавата. Кому е нужно това? Очевидно е, че народът гласува по-скоро за промяна, не мощно, но по-скоро. Защото Борисов си победи. Така че, хората на промяната да съставят кабинет или да ходят на нови избори.

Но ситуацията е стандартна демократична ситуация, от нея не следва да рестартираме държавата, защото това до нищо хубаво няма да доведе.

– Случи ли се на практика така широко рекламираната промяна и как тя ще се случи в този състав на парламента?

Трудно! Как Христо Иванов ще преговаря със Слави Трифонов за мажоритарен вот? При мажоритарен вот Христо Иванов може и да вкара някакви депутати в София, но Мая Манолова как ще направи това? Или как ще се случи съдебната власт – от едната страна стои екипът на Христо Иванов, който цял живот се занимава с това, а от другата страна стоят сценаристите на Слави.

В крайна сметка глас народен глас божи!

Борисов направи тежка управленска грешка и събра несъбираеми неща срещу себе си. От подценяване, недооценяване, лош тайминг. Да събереш срещу себе си Мая Манолова и сините на едно място или сините и Слави Трифонов в един отбор. И Борисов ще плати цената за това.

– Каква е оценката ви за машинното гласуване на тези избори?

Бъгна се тук-там, но като цяло е добре. Проблемът е не в самото машинно гласуване, а в съставянето на протоколите. Защото то малко се обезсмисля, защото е следвано от писане на ръка. От друга страна машинното гласуване елиминира донякъде хартията.

Но големите драми не стават на тема бюлетини, а на тема протоколи, особено когато си малка извънпарламентарна партия и няма кой да ти пази вота. Машините помогнаха донякъде в този смисъл.

– А какво трябва да се промени, за да избегнем опашките и няколкодневното висене при обработването на протоколите?

Това става чрез изнасянето на преброяването в специализирани преброителски центрове. Комисиите се изнасят и преброяването тече пред очите на всички в самата зала. Това се говори отдавна, както и идеята за видеонаблюдение. Само че не всеки да ходи да снима с телефона си и да прави скандали, а да се знае, че през цялото време всичко се снима и може да бъде проверено. Както се прави видеонаблюдението при шофьорските изпити.

Но това са дребни оптимизации, които ще подобрят нещата.

Но да се предлагат дистанционно гласуване и гласуване по пощата – това са драматично нови неща с доста съмнителен ефект. Защото как гарантираме при дистанционно гласуване, че вота е личен и не стои брокера на гласове на главата ми докато гласувам? Никак. Това е на ръба на конституционното.

Нещата изобщо не са толкова лесни и понякога носят обратния ефект.

Но сега ще минем през една такава фаза на махалото, в която протестните сили ще предлагат такива неща.

Вместо да запретнем ръкави и да започнем да работим, и тези, които са избрани да се захванат с важните неща, после народът да избере пак тях, ние обясняваме как ще преучередим държавата. Нито ще успеем, нито има нужда.

- реклама -