Първан Симеонов политолог програма управление приоритети ГЕРБ Обединени патриоти

Първан Симеонов: Въпреки протестите българите продължават да подкрепят мерките на правителството за борба с коронавируса

Българите продължават да искат промяна, но не държат на предсрочни избори. Протестите като цяло се подкрепят, макар да няма увереност, че ще успеят. Това сочат данните от последното проучване, проведено от „Галъп Интернешънъл”.

„Изследването е направено в периода между 22 и 24 юли. Анкетирани са 800 души по метода на телефонното интервю. То обаче не отразява последните развития от протестите и последния разговор, за който се смята, че е на министър-председателя Бойко Борисов. Такъв тип сондаж може да даде основната структура на мненията по определени въпроси и да породи хипотези за размисъл”. Така обясни последното проучване на „Галъп Интернешънъл” пред Нова ТВ социологът Първан Симеонов.

„Протестите за оставка продължават да се подкрепят. Преди седмица показахме, че 58% са за оставка, а сега процентът изглежда сходен – 59”, уточни социологът.

„В същото време обаче, когато стане въпрос за предсрочни избори, мненията се разделят. Превес има нежеланието. Това, най-общо казано, означава, че генерално има напрежение срещу властта в България, а протестите се подкрепят, но когато стане дума за предсрочни избори има неохота”, добави Симеонов.

„Обществото ни обаче успява да разграничи отговорността на правителството за общото развитие на страната и отговорността му конкретно за ситуацията с коронавируса – по последното все още преобладават положителни оценки.“, коментира Симеонов.

 

- реклама -