Първан Симеонов, политолог, ГЕРБ, партия, избори, ИТН
сн. БГНЕС

Първан Симеонов: Този път съставяне на правителство изглежда още по-трудно

Ако данните се запазят, БСП седи в удобната кръстопътна позиция, ще имаме една част ДПС и ГЕРБ, от другата страна са ПП, ИТН и ДБ. БСП може да бъде определена и като партия на статуквото, и като партия на промяната. От БСП може да зависи много. Ако вторият мандат отиде при БСП, ще бъде по-трудно, отколкото, ако отиде при ПП. Първият мандат може би ще отиде при ГЕРБ, а те смятат, че могат да съставят правителство“.

Това каза пред БНР социологът от „Галъп“ Първан Симеонов.

Според него и тотално нови хора, и гласове от други партии ще отидат при ПП:

Те преструктурират протестното пространство… По-мъдрите от протестните партии трябва да проумеят това не като загуба, а като възможност… ПП са като флуид, могат да се разпускат и свиват в големи амплитуди. Важно е как ще завършат кампанията си. Ако активността е висока, това ще е в полза на ПП„.

В предаването „12+3“ Симеонов допълни:

„Този път съставяне на правителство ми изглежда още по-трудно. Има нещо, което е оптимистично, че самият народ едва ли ще прости, ако няма правителство„.

Социологът сравни ситуацията днес с тази от 4-ти април – заради Covid вълната и новата формация, „която вдигна млада вълна“.

„Всичко е възможно, ситуацията е трудно предвидима, много хора решават накрая„.

По думите му президентът Румен Радев е малко под ръба от победа на първи тур. „Тук зависи какво ще мобилизира през последните дни. Парадоксално кандидатът на десницата Лозан Панов работи за Анастас Герджиков„.

- реклама -