Първан Симеонов пред FN: Оставката на Главчев беше единственият възможен ход

Защо се стигна до оставката на председателя на Народното събрание Димитър Главчев и кой печели от създалата се ситуация?

Първан Симеонов политолог програма управление приоритети ГЕРБ Обединени патриоти

Защо битката между политическите сили е „игра на нерви“ и как са разпределени постовете в нея? Какво Европа ще види на „витрината“ на нашето председателство, отговорите потърсихме от политолога Първан Симеонов.

Г-н Симеонов, как ще коментирате оставката на председателя на Народното събрание Димитър Главчев?

ГЕРБ направи единствено възможното в такава ситуация. Първо, отдавна са доказали, че ги могат тези ходове с със саможертвата и бързите оставки. И второ, без опозиция ще им бъде трудно по време на председателството. Поведението на ГЕРБ е положително, защото бързичко излизат от ситуацията. Но голямата точка е за БСП, които заложиха една „игра на нерви“ и накараха противника да си изпусне нервите. Само преди няколко дни ГЕРБ намериха един сюжет – този за ревизията на приватизацията, и успяха да притиснат БСП в ъгъла, да ги вкарат в режим на отговор. А сега тази тема почти умря и може да бъде върната в играта след седмици.

Нинова, Главчев, заседание, парламент, изслушване, Бойко Борисов

Опит за дестабилизиране на държавата ли е поисканата оставка на Димитър Главчев?

Не. Това е нормална дейност на опозицията. Главчев е много разумен, но в този случай прекали. Изтърва си нервите и пресоли манджата. Вижте репликите – какво е казала Нинова, нищо особено. Смешно е да обясняват, че ги е обидила, като казала, че премиерът ги унижавал. Тези неща се случват, защото са пренавити и двете страни. Като резултат дясната преса хареса Корнелия Нинова, като това е почти прецедент. От доста време сини и червени звучат еднакво критично към ГЕРБ. С тази разлика, че сините казват, че и ГЕРБ, и червените са лоши. Мечтата на Нинова може да бъде да добави и синя периферия. Нещо, което се е случвало. През 2013 година БСП успя да вземе между 100 и 200 000 синя периферия. Такава услуга правят на Нинова в момента – произвеждат я в борец за свобода и демокрация.

Борисов ГЕРБ депутати среща Делян Добрев

Борисов каза, че БСП води политика на празния стол. Каза, че е готов за мир и прояви толерантност.

Той това играе. Последният мандат и половина е балансьорът, диспечерът. Той влезе ли остро срещу Нинова, влиза в нейния план. Тя му скача, за да може и той да й скочи. Това е идеята. Като се обърнем назад след две-три години, ще видим, че тези скандали лека-полека се износват. Но моментното усещане е като да стягат и двата електората. Но накрая натрупаното усещане у хората ще бъде умора от всичко това. Сега хората гледат волейбола, гледат мрежата, ама като им омръзне, ще почнат да гледат по трибуните. Ако може да си намерят някой друг политически любимец. Винаги е така.

ДПС

В тази връзка, каква е играта на патриотите и ДПС?

Тяхната игра е да се сблъскат помежду си. ДПС не на шега не ще патриотите във властта. Не защото не иска националисти във властта, а защото иска самото то да е във властта. ДПС иска повече власт, защото има битка на вътрешния фронт и трябва да бие ДОСТ на вътрешните избори. Що се отнася до патриотите, за тях най-важното е да не си губят идентичността под сянката на ГЕРБ. И ДПС волно или неволно им помага, като им дава възможност да бъдат себе си. Между другото, това е много удобна ситуация и за четирите формации. Стана удобно и за Марешки, защото при всеки вот на недоверие неговата подкрепа стана жизнено необходима. Така че всички са доволни. И никой не си прави илюзии, че те истински се ядосват.

Има ли логика, че това се прави точно преди председателството?

Разбира се. Логиката е следната: председателството е витрина. Всички гледат към България, а тя е на витрина. БСП иска шум и да скъса нервите на Борисов. А той е доказал, че обективни предпоставки да си ходи правителството може и да няма, но субективните са причина. Като усети той лична заплаха и вика: „Хайде избори“. Но сега няма как да отиде на избори в навечерието на председателството. И ще го тормозят до последно. А обективно погледнато няма нужда нищо да прави. Правителството върви добре, има популярност, икономиката върви. Обвинението „Вие сте корумпирани“, намира адекватния отговор: „И вие сте корумпирани“. Отвън погледнато, няма драма. Обаче не знам в душата на Борисов какво е. Трябва да има търпение през следващите 6 месеца.

Радев конференция европейска отбрана въоръжение

Президентът Радев каза, че ще имаме успехи в правосъдната система, когато нашите политици започнат да се отчитат пред народа, а не пред Брюксел.

Хабава е тази фраза. Защото това с Брюксел се банализира. Те са едни доклади, едно тиктакане на часовник. И никой не им обръща внимание. Плюс това никой не ги чете тези доклади. И то е битка на интерпретации. Единият казва, че е казаното в доклада е добро, а другият казва, че казаното в доклада е лошо. И агитките вярват на когото им харесва да вярват. Това, което не виждам в този доклад, е пряката полза.

Деня на Европа земеделски санкции Русия продължение ЕС

Казахте, че по време на председателството ще сме на витрина. Какво ще видят останалите?

Целта на опозицията ще е да изглеждаме смешни през тази витрина. И то да изглежда смешно управлението, а не държавата. Но разликата е малка. Подозирам, че ще си сложат все пак рамки, защото не бива да пресоляват манджата. Аз не мисля, че нещо сериозно ще сгафим. Отвън погледнато, България е ок. Първо, стабилна е. Второ, расте. Трето, умее да се сдобрява с всички или по-скоро да не се скарва с никого. Четвърто, събрахме се с Македония. Западният свят държи на Македония, а ние сме неговата удобна дръжка. Това е председателството – външнополитическият ни образ. Другото е нормална политическа битка. Европа не се плаши от това – да види леви и десни да се карат.

- реклама -