сн. БГНЕС

Първан Симеонов пред FN: С назначаването на Бойко Рашков президентът издава амбициите си за ревизия

Служебното правителство вече е факт. Президентът Румен Радев очерта приоритетите, по които то ще работи до предсрочните парламентарни избори. Какви са посланията, които отправя Радев с избора си на членове на правителството и какво да очакваме през следващите два месеца – блиц коментар пред Flashnews на политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл болкан”.

сн. БГНЕС

 

– Какво трябва да разчитаме като послание от избора на служебен премиер в лицето на Стефан Янев?

– Служебният кабинет има междинна функция и реално важният човек е президентът. При подреждането на предишния служебен кабинет Радев избра една фигура с ярка политическа биография какъвто е проф. Огнян Герджиков. Тогава Радев още нямаше нужната подготовка, амбиция и размах да движи нещата, защото беше нов в голямата политика. Сега ситуацията е по-различна. Предполагам, че сегашният служебен кабинет ще бъде продължение на амбициите на Радев за ревизия, амбиции срещу ГЕРБ. В същото време не очаквам да направи някакви резки движения, защото те винаги са рискови преди президентски избори, каквито предстоят.

– Кои фигури от служебния кабинет си е избрал Радев, за да постигне целите си?

– Като гледам личността на Бойко Рашков вероятно ще има размах в сферата на вътрешния ред, което има пряка връзка с изборите. Могат да бъдат сменени полицейски началници, евентуално области управители, което касае изборите. Това издава амбициите за известна дегерберизация на изборния процес. Има и знакови лица като Велислав Минеков – служебният министър на културата. В сектора по култура не знам какво точно ще се ревизира. Но Минеков е достатъчно ярък,  известно е част от говоренето за ревизия обикновено е само говорене.

Част от реалните неща могат да бъдат свързани с отстраняването на пречки в изборния процес, част от пиарските неща могат да бъдат свършени в други ресори като културата.

На мен ми се струва, че президентът искаше да има стабилно редовно правителство. И донякъде този състав, който представи, показва какво можеше да се направи, но не се направи. 

сн. БГНЕС

– Радев даде много заявки, свързани с работата на служебното правителство- тези два месеца ще му стигнат ли или ще прелеят в кампанията за предстоящите президентски избори? 

– Една медицинска помощ по въздуха например е нещо, което бързо и лесно може да се направи. Това е една от грешките на Борисов – той забрави, че малките неща, които засягат хората, са важни – можеше да купят едни два медицински хеликоптера. Не това е най-важното разбира се, но е чакано от хората и би се харесало.

Не знам доколко амбициозен ще бъде този служебен кабинет, защото предстоят президентски избори.

Радев влиза с много добър резултат и за него е важно да не допуска грешки. Той има доста добри показатели на обществената популярност. Ние от години говорим, че той усети отдавна, че ще трябва да направи нещо, което мнозина анализатори смята за много трудно – да съчетае на едно място червени послания с послания на десницата с онези, които са антивластови от типа на Слави Трифонов. Това каза той и днес  – че трите неща ще ги има в правителството – има намигване към червения лагер, към прозападните либерали, има и протестърски среди, има и просто експерти професионалисти. Послания от всички посоки.

сн. БГНЕС

– Как се преплита заявката за сътрудничество между Радев и БСП на предстоящите президентски избори през призмата на служебния кабинет?

– Аз виждам в състава на служебното правителство, което Радев назначи двама леви – единият е Атанас Пеканов- служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства, той е модерен ляв. А другият е не толкова модерен ляв, но доста автентичен и последователен във възгледите си – Янаки Стоилов, служебният министър на правосъдието. Но и в двата случая това не е Корнелия Нинова. Но тя пък не пожела да има конкретно участие, защото за нея не е добре да носи отговорност. Той и президентът не искаше да я носи точно преди президентските избори, но така се получи.

- реклама -