служби за сигурност Радев президент среща Северна Македония

Първан Симеонов пред FN: Казусът с Иво Христов е знак за президентска подкрепа за листата на БСП

На четвъртия ден след като началника на кабинета на президента Иво Христов застана под номер 4 в листата на БСП за евродепутати, се сложи точка на въпросите около работата му в президентството. Румен Радев го освободи от длъжността началник на кабинета на президента, но го остави като председател на Стратегическия съвет към институцията.

Първан Симеонов политолог програма управление приоритети ГЕРБ Обединени патриоти

Какви послания отправят участниците в процеса – блицанализ за Flashnews на политолога Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Гълъп интернешънъл“

Трябваше ли Иво Христов да поиска от президента да го освободи от поста на началник на кабинета?

– Г-н Христов вече не е началник на кабинета на президента, но остава начело на Стратегическия съвет, което означава, че той преминава в нова роля. Малко по-политическа, а не толкова административна. Затова има логика да напусне по-административния пост и да премине към по-скоро стратегическо-политическия.

Най-важното в конкретния случай е, че по този начин се създава президентска подкрепа за листата на БСП.

Това е плюс за БСП, защото президентът се ползва с доста по-голяма подкрепа отколкото партията. В известна степен номинацията на г-н Христов направи кампанията на БСП малко по-изненадваща.

– По-скоро плюсове или минуси за президента ще доведе този ход с освобождаването на Иво Христов от единия пост и оставянето му в Стратегическия съвет?

– Винаги при участието на президента Радев в текущ политически дебат най-важна е мярката. Винаги имаме движение по ръба. Президента Радев очевидно има желание да се позиционира като коректив на управленския модел и винаги има една опасност – да не напусне обединителската си роля. Струва ми се поне засега успява да ги съчетае двете неща, без видими щети по публичния си образ.

Според мен в случая се използва доста хитър ход – защото тук не става дума за президента, а за г-н Христов. И той може би затова напуска, за да докаже че не би искал да ангажира институцията за президента в партиен дебат, а би ангажирал лично себе си в този дебат като мост между БСП и президентството.

– Дали това беше част от стратегията на БСП да получи индиректно подкрепата на президента?

– Той спазва обществената поръчка, с  която стана президент. Трудно е едновременно да си протест и обединител. Поне засега не виждам да е стъпил накриво. Пак казвам – това е ходене по ръба и е не лека политическа игра. Но на негова страна е общественото мнение. А в днешно време това е най-дефицитната стока – да имаш обществено доверие. Виждате как обществени авторитети могат да се срутят буквално пред очите ни ден след ден с домино ефект. Съвсем логично е около президента, който се ползва с голямо обществено доверие, да се трупа политическа енергия.

- реклама -