Първан Симеoнов пред FN: Ако Борисов удържи напрежението сега, може да изкара поне до местните избори

Първан Симеонов политолог програма управление приоритети ГЕРБ Обединени патриоти
Ако премиерът Бойко Борисов удържи напрежението сега, може да изкара поне до местните избори въпреки протестите и разногласията при Обединените патриоти. Прогнозата направи пред Flashnews политологът Първан Симеoнов.

За ходовете на основните политически играчи, колко вероятни са предсрочните избори и стигнаха ли точката на кипене отношенията между Борисов и президента Радев – вижте в интервюто:

– Г-н Симеонов, чухме от управляващите, че на утрешния коалиционен съвет ще бъдат обсъдени всички различия. Очаквате ли те да бъдат туширани или ще има още напрежение.

– Логиката казва, че ще има още напрежение, защото тези проблеми между партньорите са структурно заложени, те имат различни политически планове, струва ми се, а не просто междуличностни проблеми.

– Какви са тези различни планове според Вас?

– По всичко личи, че партньорите за нищо не могат да се разберат – веднъж, втори път – имат различно геополитическо позициониране: г-н Симеонов е по-критичен към Русия, г-н Сидеров е по-критичен към Запада, и не на последно място, мисля, че има и външни за това управление фактори, които се възползват от ситуацията и няма да спрат да подстрекават.

протести

– Протестите с различни искания могат ли да доведат до оставка на премиера Борисов, като знаем, че на два пъти той вече се е оттеглял в подобни ситуации?

– Този път явно Борисов е решил да не хвърля оставка и да брои протестите. Те наистина не са големи и икономическата ситуация е доста по-добра в сравнение с 2013 г. Според мен обаче Борисов е доста изнервен и ако в един момент се притесни, той може да хвърли оставка и да отиде на избори, защото знае, че ако нещата продължават така, ГЕРБ ще ерозира като подкрепа и е по-хубаво изборите да са бързи. Само че има няколко „но“.

Първо служебният кабинет ще го прави Румен Радев, което този път не е добра новина за Борисов. Второто „но“ е сигурен ли е той в резултата, третото „но“ – в един нов парламент, ако има по-слаби патриоти или изобщо няма патриоти, то вътре ще са само ГЕРБ, БСП и ДПС, което би означавало, че Борисов става окончателно и видимо зависим от ДПС. Истина е, че ако има парламент с тези три партии, това развързва ръцете на Борисов да работи с ДПС – както обича той да казва: Така ни подредиха хората… Той така каза и за Патриотите. Само че, струва ми се, ДПС иска друго, иска някакъв програмен кабинет с широка подкрепа, нещо като при Орешарски, но този път да имат реална власт, защото при Орешарски те решиха, че им е дадена реална власт, а им беше даден шанса да пооправят нещата, те обаче си въобразиха, че са реална власт и видяхте как се издъниха.

Така че, според мен, Борисов се опитва да отлага тези сценарии, да удържи нещата, след което да спечели европейските избори, след което и местните, и евентуално да прави избори заедно с местните или пък защо да не мечтае и за пълен мандат.

патриоти
Снимка: БГНЕС
– След оставката на Валери Симеонов и поисканата от Волен Сидеров оставка на Красимир Каракачанов смятате ли, че ще се взриви този възел на напрежението при партньорите на Борисов – Патриотите?

– Този възел вече е толкова заплетен, че май не може да се разплете – трябва или с разрязване или с взрив, както казвате. Въпросът е кой ще е жертвата на този взрив, защото не зная дали Сидеров има план „Б“, дали Сидеров с други играчи ще спечели място в Европейския парламент. Така че най-доброто за Патриотите е да намалят децибелите и да останат заедно, но идването на Валери Симеонов в парламента надали ще намали децибелите – свикнали сме идването на Симеонов в заведенията да води до намаляване на шума, но в парламента вероятно няма да е така – двамата със Сидеров вече не зная дали е възможно да си говорят тихо.

– А защо Сидеров сега реши да атакува и Каракачанов – човек, срещу когото досега не се изказваше?

– Волен Сидеров всъщност казва някои много верни неща – че ако така продължава, Патриотите могат да останат зад борда. И че отстрани хората могат да си кажат, че тези много искат власт. Истината е, че „Атака“ също има своите ресори в правителството – със сигурност министър Караниколов, който е ключов и е малко в съсобственост и аз не зная с кого или с „Кой“, но ето това може да бъде част от обяснението за поведението на „Атака“ – че някак си има външни фактори за това правителство, които очакват Борисов да изпадне в още по-голяма зависимост от ДПС.

Борисов

– Днес Ангел Джамбазки каза, че изваждането на Обединените патриоти от властта ще отвори мястото за ДПС, а от НФСБ преди време казаха, че Сидеров ходи често в Сараите, а той самият отрече.

Нямам никаква представа дали ходи или не, но някак години наред сме свикнали Сидеров да е по-благосклонен към потенциални източни влияния в България. Другата много сериозна логика е, че те играят сложна партия шах-мат вътре в малката коалиция за това кой да води листите за европейските избори. Сидеров би следвало да е наясно, че това няма да е лесна работа на фона на Джамбазки, който според данните е един от рейтинговите ни евродепутати. И може би се очертава доста сложна игра на блъфиране, за да може „Атака“ да получи по-изгодна позиция в листите за евроизборите.

– Вашата прогноза – колко вероятни са на този етап предсрочните избори и кога?

– Ако Борисов удържи сега, т.е. ако му издържат нервите, а това може да стане, защото се рисуват някакви революционни ситуации, а то реално нищо такова няма. Естествено, че има недоволство, но когато тръгнеш да въвеждаш нов данък, ще има недоволство и това са нормални политически ситуации в целия свят. Не би трябвало ГЕРБ чак толкова да се плашат от сянката си.

Ако ГЕРБ удържат сега, би трябвало Борисов да се опита да спечели евроизборите, или ГЕРБ плюс партньорите им да имат повече от ДПС и БСП, или поне повече от БСП, която е основната опозиционна сила. Това няма да е чак толкова трудно, макар че е вярно и друго – предния път БСП толкова загуби, че сега дори да вземе малко повече, това отново ще прилича на изравняване на силите. Така че ГЕРБ ще се опита да спечели евроизборите, след това местните избори, ще се опита да се прелегитимира, като междувременно се надява на ефекта от хубавия доклад на Европейската комисия, на евентуален частичен Шенген и т.н. Ще опитат това, но дали ще стане – трудна работа. Аз преди казвах, че 70 на 30, сега ми изглежда 50 на 50.

Радев президентът Скрипал България стъпки позиция

– Очаквате ли президентът да запази острия критичен тон към управлението. Чухме вчера и началникът на неговия кабинет Иво Христов да казва, че готовността на Радев да се срещне с Борисов не е покана за среща.

– Това е неприятното за Борисов – той отдавна не е изглеждал толкова приклещен и чак не е за вярване как си го причини сам. Той просто трябваше да намери нов адекватен сюжет след европредседателството, той се забави и в момента нещата изглеждат така. Нали знаете, че Борисов обикновено в такива ситуации отива на избори и се прелигитимира, но сега Радев ще прави служебния кабинет.

В момента Радев се отнася даже леко иронично към Борисов, това е дори малко игра на котка и мишка. Въобще всички противници на Борисов гледат на него като на човек, който е почти паднал и той моментално трябва да разсее това съмнение. Защото част от неговата сила е да изглежда силен, а сега той не създава впечатление, че има сила и хората могат да си кажат, че царят е гол. И аз така тълкувам поведението на президента – буквално това е ирония спрямо Борисов. Не зная дали Радев ще продължи в този стил, предполагам, че Радев ще дозира поведението си, защото играе по ръба и, ако прекали, ще започне да губи рейтинг, защото ще спре да изпълнява президентската роля на обединител. Така че вероятно ще продължи да играе по ръба – никога назад, но не и прекалено бързо напред.