Първан Симеонов

Първан Симеонов: Не трябва да мерим коронавируса с партийни аршини и постоянен хейт

Коронавирусът е изключително благодатна тема за партийна употреба

„Половината от хората възприемат случващото се с коронакризата с тревога, без паника,  повече от 20% възприемат случващото се в двете крайности. Умеренотревожната реакция е положителна и адекватна. Коментарът направи пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на „ Галъп“

Той отбеляза и създалото се усещане за хаотичност, за невъзможност за разчитане на здравната система и за излишна паника:

Обществото вижда реални проблеми и в същото време продължава да реагира трезво на случващото се… Във времената на социалните мрежи няма как нещата да изглеждат като хаос. Винаги всеки е имал мнение, сега тези мнения са видими. Каквото и да направи всяка власт по света, ще среща поредица от критики. Когато говорим за България, трябва да се сравняваме с другите страни, които преживяват същото, а когато не можем да направим такова сравнение, да не прибързваме с обобщенията. Тук трябва да важи и малко максимата „аз знам, че нищо не знам“. Второ, трябва да има въздържане от опити за партийна употреба. Коронавирусът е изключително благодатна тема за партийна употреба. Трето, трябва да се опитаме да разделим проблемите на текущата власт от тези на България. Коронавирусът е проблем на България и трябва да се откажем да го мерим с партийни аршини и постоянен хейт“.

В предаването „Неделя 150“ Симеонов допълни:

Живеем в предизборни времена и хората са разделени на лагери, те се надъхват вътре в себе си… Когато обществото мисли за властта си в политически и в икономически план, то е обострено критично, а когато мисли за мерките, които властта предприема срещу коронавируса, обществото е толерантно… Борисов се обърна към Мангъровите методи“. Това управление днес, дори да искаше да наложи по-строги мерки, няма легитимността за това. И прави единственото възможно в момента – хората сами да узреят“.

По думите му ваксините ще събудят различни мнения и не може да се очаква обществено единодушие за нещо непознато.

Източник; БНР

- реклама -