Заев Ципрас име Македония Гърция Република Северна Македония

Първа визита на гръцки премиер в Скопие

Днес за първи път гръцки премиер ще посети Македония.

Алексис Ципрас пристига в Скопие придружаван от министрите на външните работи и на околната среда и енергетиката, както и от голям брой бизнесмени. Преди пристигането си в Скопие Ципрас определи „посещението си като историческо, основано на нова стратегическа визия за двете страни.

„Гърция и Северна Македония трябва да бъдат партньори и съюзници. Освен това резултатът от Преспанското споразумение не само е насочен към проблема с името и отключването на европейската и евроатлантическата перспектива на Северна Македония. Споразумението постави основите за изграждане на стабилни двустранни отношения, които предвиждат сътрудничество на международно, европейско и регионално равнище. В тази рамка първото заседание на нашия Съвет за сътрудничество на високо равнище ще се проведе с участието на 10 министри от няколко области (икономика, енергетика, отбрана, външна политика, инфраструктура / транспорт, развитие на селското стопанство, цифрова политика, здравеопазване) и ще се проведе първият бизнес форум с десетки бизнесмени от нашите страни. Ще се договорим за план за действие, който ще включва всички категории на нашето сътрудничество, Договор за отбранително сътрудничество, Споразумение за откриване и нов граничен пункт, който ще свърже Промахи с Майден, Меморандум за сътрудничество в процеса на присъединяване на Северна Македония, енергетика, развитие на инфраструктурата, нашите служби за гражданска авиация“, каза Алексис Ципрас.

Що се отнася до това дали Ципрас е очаквал „земетресението“, предизвикано от Договора от Преспа на гръцката политическа сцена, гръцкият премиер отговаря така:“ – Ако моето правителство се страхува от политическата цена, то не би могло да изведе страната от кризата и икономическите програми, нито да намери решение за застрахователната система, нито да се справи с бежанската криза, нито да намери решение за името, нито да насърчи необходимия диалог с Турция, въпреки големите трудности, нито да направи радикалните промени, които са необходими в областта на правата на човека.

„Северна Македония ще пожъне „огромни икономически ползи” от смяната на името си с договора с Гърция“. Това каза премиерът на страната Зоран Заев в навечерието на знаковата визита на неговия гръцки колега. „Големи компании с годишни печалби в милиарди ще дойдат”, каза Заев преди срещата си, говорейки за гръцката петролна компания Мотор Оил и за индустриалния конгломерат Митилинеос, които ще се присъединят към двамата премиер по време на бизнес форума. Гръцките компании обещаха, че ще инвестират повече от „500 милиона евро” в енергийния сектор на Северна Македония, плюс други инвестиции в селското стопанство, каза той. „Република Северна Македония ще има огромни икономически ползи от сделката и смятам, че това ще се види във всяка сфера на икономиката”, каза още Зоран Заев.

- реклама -