Микре катастрофата верия камион автобус шофьори

Първа версия за причината за адската катастрофа край Микре. Вижте снимки от мястото на трагедията!

Автобусът внезапно се е появил в насрещното платно и е причинил катастрофата край село Микре.

По обясненията на шофьора на камиона микробусът е излязъл неочаквано. Каква е причината за тази рязка маневра на този етап не може да се каже.

Микре катастрофа

„Ударът е между товарен автомобил и пътнически автобус, не микробус. В него са се возили 26 човека от Съюза на слепите в България. Всички са от района на Перник и околностите, които са били на екскурзия до Дряново. В днешния ден са се прибирали от Дряново към Перник. Каква е причината за катастрофата на този етап не можем да кажем, тъй като вървят първите процесуално-следствени действия, извършва се оглед“, коментира Вълков.

Това съобщи окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков, предаде „Фокус“.
Христо Терзийски от ГД „Полиция“ каза, че фирмата от която е микробусът има редовно издаден лиценз за превоз. „48-годишен мъж е шофьорът, който е починал. Пътуващите в него са от Перник и региона. Били са на екскурзия до Дряново и Елена и са осъществявали пътуване обратно към родните си места. С този автобус са пътували и на отиване. Няма деца. Към настоящия момент не може да се каже причината за тежката катастрофа“, каза още гл. комисар Терзийски.
„Не можем към настоящия момент да вменим вина на един или друг водач в тази ситуация. Това място е изключително натоварено с тежкотоварни и леки автомобил, особено в петък. Изясняваме ситуацията, искаме да сме изключително прецизни. Имаме свидетели, които са дали обяснение непосредствено след инцидента, но в момента всички те са в лечебно заведение, защото сред тях има и такива, изпаднали в шок“, допълни още директорът на ГД „Национална полиция“.
Проверени са и двете фирми – собственици на катастрофиралите камион и автобус.

Те притежават всички необходими лицензи и разрешителни за извършване на обществен и товарен превоз.

Това съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията след извършената незабавна проверка, разпоредена от министър Ивайло Московски.

Фирмата собственик на камиона е „Камаджиев-Милк“ ЕООД, а на автобуса -„ВИ-ЕМ“ ЕООД. На „ВИ-ЕМ ЕООД“ е правена комплексна проверка в края на 2016 г., от която не са констатирани нарушения.

Водачите на камиона и на автобуса са притежавали всички необходими документи за упражняваната от тях професия – професионална компетентност и квалификации, психотест, стаж и др.

Към момента инспекторите на ИААА все още нямат достъп до автобуса, за да установят редовността на тахошайбата, пътните листове, застраховките и други. В хода на проверката е установено, че фирмата превозвач на автобуса не е подала заявка за случаен превоз, съгласно чл. 68, ал. 1 от Наредба 33, от което следва Акт за административно нарушение съгласно чл.105 от ЗАП, финансова глоба в размер на 200 лв. Преди месец на същия водач е съставен акт за претоварване, тъй като е превозвал двама човека повече.

По отношение на фирмата собственик на камиона, „Камаджиев-Милк“ ЕООД, не са констатирани нарушения.

- реклама -