Лъдел Лий САЩ Арканзас смъртна присъда екзекуция

Първа смъртна присъда от 12 години беше изпълнена в Арканзас

Малко преди полунощ в четвъртък в американският щат Арканзас бе извършена екзекуция на затворник – първата за последните 12 г.

Това стана след като серия от отхвърлени жалби, достигнали до Върховния съд, разчистиха пътя за убийството с летална инжекция на 51-годишния Ледъл Лий, предава ABC News.

Лъдел Лий, осъден на смърт за убийството на съседката си Дебра Рийз през 1993 г., беше екзекутиран със смъртоносна инжекция в щатски затвор в град Грейди.

Лъдел Лий

Екзекуцията бе извършена след няколко жалби в последния момент, които временно отложиха изпълнението й, първоначално насрочено за 19 часа (местно време). След 23 часа Върховният съд издаде заповед, с която отхвърли висящите искания за обжалване, позволяващи изпълнението на екзекуцията да продължи.

До края на този месец още трима мъже трябва да бъдат екзекутирани в щата. Първоначално властите бяха насрочили безпрецедентните осем екзекуции, които да бъдат изпълнени в рамките на 11 дни, но някои от тях бяха върнати в съда. Според губернатора на щата изпълнението на екзекуциите е наложително, тъй като в края на месеца изтича срокът за доставки на успокоително, използвано в смъртоносните инжекции.

Голяма част от правните спорове около смъртните присъди в Арканзас засягат използването на медикамента мидазолам, чиято цел е да доведе осъдения на смърт до безсъзнание, преди другите две вещества да спрат биенето на сърцето му.

- реклама -