Партията на Макрон си смени името

Партията на френския президент Еманюел Макрон си смени името. Формацията му „Република, напред!“ вече официално се казва „Възраждане“. Това предава Франс прес, цитирана от dariknews.bg.
Създадена само година преди Макрон да стане държавен глава през 2016 г., либералната формация помогна за неговото преизбиране на поста тази пролет. Но при условие че той няма право да се кандидатира за трети мандат, сега партията се преоткрива, отбеляза АФП.
Смяната на името бе подкрепена от 87 процента от участниците в проведен вчера конгрес на формацията на Макрон. Досега партията се наричаше „Република, напред!“.
„Ако не сме единни, крайната (десница и левица) ще вземат връх“, предупреди вчера Макрон.

Той вече е почетен председател на „Възраждане“.

Френският президент либерал победи на балотажа на изборите през април лидерката на крайната десница Марин Льо Пен. Той се изправи срещу нея и на втория тур на президентските избори през 2017 г. Тогава тя получи с 2,6 милиона гласа по-малко отколкото сега.
На парламентарните избори през юни партията на Макрон загуби абсолютното си мнозинство в Националното събрание. В същото време Националният сбор на Льо Пен спечели рекордните 89 депутатски места.
За нов председател на „Възраждане“ бе избран Стефан Сежурне. 37-годишният бивш сътрудник на Макрон е председател на групата на партията на френския президент в Европейския парламент.

- реклама -