Ердоган

Историческо поражение за Ердоган – партията му губи изборите в Анкара и Истанбул

За първи път от 25 години управляващата Партия на справедливостта и развитието губи изборите в столицата Анкара. Опозицията печели 7 от 12-те най-големи града на страната. В национален план управляващата партия събра 44% от гласовете, а опозиционната Народнорепубликанска партия – 30%.

В Истанбул кандидатът на опозиционната Народнорепубликанска партия Екрем
Имамоглу изпреварва своя съперник Бинали Йълдъръм, с 27 000 гласа. Това съобщи председателят на Висшата избирателна комисия Сади Гювен, цитиран от Ройтерс.

Кандидатът на опозицията е победител и в Текирдаг, където турският външен
министър Мевлют Чавушоглу направи изказването си пред симпатизанти, че Турция
се е намесила при промените на българския Закон за вероизповеданията.

Управляващата партия в Турция заяви, че ще оспорва резултатите от изборите в Анкара и Истанбул.

Според Фатих Шахин, генерален секретар на Партията на справедливостта и развитието, са установени невалидни гласове и нередности в повечето от 12 158-те избирателни секции в турската столица.

„Ще използваме легалните си законни права и няма да позволим волята на нашите граждани да бъде изменена в Анкара,“ каза Шахин.

По последните неофицициални данни Мансур Яваш, кандидат за кмет на основната опозиционна Републиканска народна партия в Анкара, води в надпреварата с 50,9% от гласовете. Втори е кандидатът на ПСР Мехмет Йозхасеки, който е с 47,06%.

Ердоган оспорва изборите и в Истанбул

Някои избирателни урни все още не са отворени в Истанбул, обяви председателят на Върховния избирателен съвет Сади Гювен.

Той заяви, че те остават неотворени поради възражения в Истанбул, но основният опозиционен кандидат на Републиканската народна партия, Екрем Имамоглу в момента води с 4 159 650 гласа.

Милиони турски граждани гласуваха на местните избори, за да изберат турските кметове, членове на общински съвети, мухтари, членове на висши съвети за следващите пет години.

- реклама -