Меркел

Партията на Меркел с историческо поражение в Берлин

Германската Християндемократическа партия на канцлера Ангела Меркел понесе историческо поражение на местните избори в Берлин.

Партията на Меркел печели 18%. 23% печели Германската социалдемократическа партия, водена от кмета на Берлин Михел Мюлер.

Ударът за ХДС идва само две седмици, след като партията на Меркел претърпя сериозно поражение и в родната провинция на канцлера – Мекленбург-Предна Померания.

Бъдещето на управляващата коалиция е под въпрос

Антиимигрантската партия „Алтернатива за Германия” получава 12% и е на четвърто място. Това накара съпредседателя Йорг Мойтен да заяви, че партията е в силна позиция на следващите парламентарни избори.

Според анализаторите, това се дължи най-вече на недоволството на германците от решението на Меркел да отвори границите на страната за всички бежанци. След този резултат формацията ще бъде представена в 10 от общо 16 провинции на страната и за първи път в столицата Берлин.

На фона на ниските резултати остава въпросът дали Ангела Меркел ще се кандидатира за нов мандат на предстоящите догодина избори. За момента самата Меркел не е дава отговор за своето политическо бъдеще.

Проучване: Меркел е виновна за срива на ХДС в Берлин

Федералният канцлер носи отговорност за неуспеха на нейната партия в Берлин. Това сочат резултати от допитване на телевизионния канал N-TV. 93% от анкетираните са отговорили, че вината е на Ангела Меркел.

- реклама -