субсидия

Партийната субсидия догодина ще бъде 8 лева на глас

Депутатите решиха партийната субсидия за 2020 г. да бъде 8 лв. на действително получен глас.

„За“ предложението, внесено от левицата гласуваха 182 народни представители, „против“ – 1 и „въздържали се“ – 1.

По искане на Обединените патриоти, ГЕРБ ще подкрепи предложението на БСП за осем лева на глас, съобщи в парламента финансовия министър Владислав Горанов, след като по-рано тази вечер неочакван обрат в пленарна зала по време на гласуванията в бюджета остави партиите без пари за догодина.

„Не сме отричали необходимостта от партийни субсидии, но не и когато става въпрос за изнудване. С колегите от Обединени патриоти потигнахме съгласие да влезем в пленарна зала и отново да дискутираме субсидията, като те настояха да се подкрепи предложението на БСП. За нас е приоритет следващата година да има устойчив и предвидим бюджет„, коментира Горанов.

„С колегите от ОП ще предложим решение в оставащия дебат в залата. Колегите от ОП настояват да подкрепят предложението на БСП“, уточни Горанов.

Предложението на управляващите субсидията да е 1 лев на глас получи подкрепата само на 103 депутати от ГЕРБ, Воля и двама независими.

За сметка на това БСП, ДПС и „Обединени патриоти“ събраха 120 гласа и успяха да съборят отхвърлят предложението за намаляване на субсидията на левче. Първоначално бе отхвърлено и предложението на БСП за 8 лева на глас.

От ДПС не участваха в последвалото гласуване и напуснаха пленарна зала. Това се случи след като бе направено предложение за прегласуването на текстовете за субсидиите.

Лидерът на движението Мустафа Карадайъ призова Цвета Караянчева или да следи за правилника, или да отстъпи тази длъжност.

- реклама -