Партиите за третия мандат: от готовност за преговори до „БСП няма шанс“

От готовност за преговори до „БСП няма шанс“ варирант реакциите на останалите партии в НС за обявеното от президента намерение да връчи на Столетницата третия мандат.

Това предава dir.bg.

Формациите, които бяха готови да станат мандатоносители, реагираха първи на решението на Румен Радев. Докато от „Български възход“ пожелаха успех на левицата и готовност да участват в разговори за кабинет, то

от „Демократична България“ се изказаха скептично,

че социалистите са способни да направят редовен кабинет и обявиха, че по-скоро няма го подкрепят.

„Пожелаваме успех на БСП в нелеката задача за съставяне на правителство в настоящата политическа ситуация. Ние, от „Български възход“, сме последователни в действията си и ще направим каквото зависи от нас, за да има редовен кабинет. Защото това е национално отговорното поведение“, заявиха в позиция на партията, изпратена до медиите.

„Ако бъдем поканени на разговори, ще участваме конструктивно и ще подкрепим усилията за постигане на съгласие. Като позицията ни за необходимост от коалиционно споразумение. С ясно разписани отговорности и механизми за вземане на решения, остава непроменена, посочват още от „Български възход“

„Няма особено големи шансове БСП да състави редовно правителство с третия мандат и да отговори на ключовите пред България предизвикателства“. Това пък заяви Надежда Йорданова от „Демократична България“ в коментар, разпространен от пресцентъра на формацията.

По думите на Йорданова органите на трите партии в ДБ ще решат как да процедират.

„С БСП имаме много сериозни различия по отношение на войната в Украйна и мерките, необходими за ограничаване на руското влияние в България. Едва ли бихме подкрепили управление с техен мандат“, заяви народният представител, цитирана в информацията.

Бившият правосъден министър смята още, че ново отлагане на реформите, нужни за присъединяването на България към Шенген и еврозоната. Както и за усвояване на средства по Плана за възстановяване и устойчивост, може да се окаже фатално.“Шенген е от изключително значение за довършване на интеграцията на България. Без дълбока реформа на прокуратурата и без отчетност на главния прокурор, няма как да се присъединим.

От ПП също излязоха с  реакция.

С „БСП за България“ тепърва ще седнем на разговори, ако ни поканят. Трябва да се обединим около политики. Това коментира пред журналисти депутатът от „Продължаваме Промяната“ Никола Минчев.

Надявам се, че ще ни поканят на разговори

и чак тогава ще можем да говорим за подкрепа, допълни Минчев, цитиран от БТА.

Радев ще връчи утре мандата на БСП. Любопитното е, че утре рожден ден има и соцлидерът Корнелия Нинова.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено