ПП предлагат свои шеф на парламента, президентът свиква консултации за кабинет на Никулден (Обновява се)

„Продължаваме промяната“ ще излъчи свое предложение за председател на Народното събрание. Това обяви на влизане в сградата на парламента съпредседателя на ПП Кирил Петков. Той обясни, че самият той пък ще е предложението за премиер на партията, която е първа политическа сила в НС.

Управляващи

Новината за шеф на НС от ПП идва ден след като в публичното пространство изтче информация, че председателят на парламента ще се ротира между четирите партии – ПП, БСП, ИТН и ДБ. За първи шеф на НС бе спрягано името на соцлидерката Корнелия Нинова, която обаче отрече информацията.

Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ е предложението за председател на 47-ото Народното събрание, обяви минути преди тържественото заседание на парламента съпредедателят на ПП Кирил Петков. Той го описа като „човек с

изрядна репутация, борец за каузи

и работил за международна компания“.

Кирил Петков се надява до началото на следващата седмица да има подписано коалиционно споразумение, а до края на седмицата да са готови и със състава на кабинета. По думите на Петков разговорите вървят конструктивно. Той очерта като най-оптимистичен срок до края на другата седмица да бъде предложен и целият състав на бъдещия кабинет.

„Това, което се надяваме и вярваме, че ще стане, с бъдещите коалиционни партньори, е да имаме парламент, който да продължи за 4 години и да имаме правителство, което да продължи за 4 години.“

Междувременно пък президентът Румен Радев обяви пред журналисти, че още в понеделник (6 декември)

ще свика консултациите с партиите

за съставяне на редовен кабинет. Едва след тях, се очаква той да връчи мандата за съставяне на кабинет на първата по големина политическа сила в НС.

В кулоарите на НС председателят на „Да, България“ Христо Иванов пък заяви категорично, че той няма да бъде правосъден министър в новия кабинет.

Опозиция

В рамките на тази година вече за трети път ще бъдем опозиция. Ще бъдем знаеща, можеща, конструктивна опозиция. Такава, която е готова да подаде ръка, когато става въпрос за националния интерес, но и такава, която е изискваща – например, когато става въпрос на нови нива на външния дълг“, каза пред bTV Десислава Атанасова от ГЕРБ от кулоарите на парламента преди началото на първото заседание на новото Народно събрание.

„Това ще бъде

едно от първите неща, които ще внесем като проект

за решение, а именно мораториум на нов външен дълг до сформирането на редовен кабинет, който да гарантира не само политически, но и експертно, че бюджетът ще издържи през следващата 2022 г. и без нови дългове“, заяви Атанасова.

ГЕРБ ще внесе свое предложение за бюджет на държавата. На въпрос дали ще подкрепят увеличаването на пенсиите и майчинските Десислава Атанасова отговори, че

ще продължат да работят за по-високи доходи на населението.

Атанасова заяви, че ГЕРБ няма да предлагат председател на парламента, а зам.-председател.

„Даваме си сметка, че сега друг трябва да носи отговорност и за парламентарния ред, и за кворума“, допълни тя.

И Делян Пеевски в НС

Чувствам се изключително добре. Като на работа. С тези думи народният представител от ДПС Делян Пеевски влезе в Народното събрание за клетвата на новите депутати. Той бе посрещнат на входа при огромен интерес от парламентарните репортери. Нека Народното събрание първо започне работа, каза Пеевски, отговаряйки на репортерски въпрос кога ще направи обещаните от него интересни разкрития.

Очаквайте подробности!

- реклама -
error: Съдържанието е защитено