Радев: Дейността на ЦИК се мери в дни, трябва да действаме експедитивно и отговорно-НА ЖИВО

Започват консултациите на президента Румен Радев с парламентарно представените партии и коалиции за номиниране на членове на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Дейността на ЦИК се мери в дни, трябва да действаме експедитивно и отговорно. Това каза президентът Румен Радев по време на консултациите за съставяне на нова Централна избирателна комисия.

„Трябва да действаме експедитивно и отговорно, за да могат промените в изборния закон да станат факт и ЦИК да встъпи в своята роля с деня на разпускане на Народното събрание. Дейността на ЦИК се мери не в месеци и дни. Ако Конституцията повелява на президента да назначи изборите до 2 месеца от датата на разпускане, то дейността на ЦИК се мери в дни. Трябва да направим така, че ЦИК да има 60 дни да работи иначе категорично застрашаваме изборния процес. Политическата логика на изборното законодателство диктува политическите партии да намерят консенсус при определяне на състава и ръководството на ЦИК. Изисква се спокоен диалог и конструктивност. Знам, че се постига трудно, но очаквам вие да я проявите“, заяви президентът.

Той опроверга твърденията, че президентът избира ЦИК. „По закон парламентарно представените партии и коалиции посочват състава и ръководството. Президентът единствено с акт обнародва вашето решение“, каза още той.

 

В новия състав на ЦИК вече ще са 15 души, като преди дни държавният глава издаде указ за правилата, по които ще бъдат назначени те. Квотите в новата комисия са: ГЕРБ – СДС – 4-има, с по трима са „Има такъв народ“ и БСП, по двама имат ДПС и „Демократична България“ и един представител ще има „Изправи се! Мутри вън!“.

Досега единствените ясни номинации са на Росица Матева от името на „Изправи се! Мутри вън!“ и на тримата досегашни членове от БСП, одобрени от Изпълнителното бюро – Емил Войнов е издигнат за зам.-шеф, Цветанка Георгиева и Силвия Стойчева.

По-рано днес президентът обяви, че публичното изслушване на самите кандидати ще е в петък, а очаква указът за назначаването на новата ЦИК да е обнародван на 11 май. Заедно с това тогава Радев ще разпусне парламента и ще насрочи изборите за 11 юли.

- реклама -