парламент
сн. БГНЕС

Парламентът започна работа по Бюджет 2021 под критиките на БСП към Борисов

Парламентът лесно събра кворум още при първата регистрация, с което депутатите стартираха работата си по обсъждане и гласуване на второ четене на трите бюджета за догодина – държавния бюджет, на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване.

В зала се регистрираха 119 народни представители, а във видеоконферентна връзка участваха още 8 техни колеги, болни или поставени под карантина.

От БСП и ДПС традиционни не участват в регистрацията.

Веднага след началото управляващите поискаха и поименна проверка на кворума, за да попречат на опозицията да се възползва от тази процедура в хода на заседанието и да го прекъсне.

Нинова пак с критики към правителство и премиер.

Правителството продължава да действа на принципа „проба-грешка“, заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП.

Нинова
сн. БГНЕС

В декларация от името на парламентарната група Нинова разкритикува управляващите за това, че не са актуализирали Националния план за готовност при грипна пандемия, каквото решение взе парламента преди месец с одобрението на мнозинството.

„Това е още едно доказателство за това, че когато Борисов управлява България, Народното събрание съществува проформа. Затова аргументирано твърдим, че той убива институциите, унищожава държавността и управлява авторитарно. Колеги от ГЕРБ, вие подкрепихте това решение преди месец, направете си изводите сами“, обърна се Нинова към депутатите от управляващата партия.

„Второ – въпреки тежката криза, Борисов отказва, чрез националния план за действие, да създаде ред, предвидимост и сигурност за хората. Правителството продължава да действа на принципа „проба-грешка“ и след това все някой друг е виновен. Трето – играят се политически игрички на гърба на народа. Вчера министърът на здравеопазването обяви нови мерки под условие, ако бъдат одобрени от Министерския съвет. Сега ще чакате два дни реакцията на хората, за да реши Борисов във сряда дали да бъде добрия и да отхвърли някои от тези мерки, ако има народно недоволство, или да ги пусне“, продължи с критиките лидерът на опозицията.

Според нея новите здравни мерки, които налагат нови ограничения, по никакъв начин не са подкрепени „с помощ за бизнеса и с грижа за хората“. За пример Нинова даде родителите, които ще останат вкъщи, за да гледат своите деца заради онлайн обучението. „Как ще бъдат компенсирани, ако са си взели досега и платения, и неплатения отпуск? Малките и средни фирми, които ще затворят, какво да правят?“, попита тя.

Нинова смята още, че гледаният днес в пленарна зала бюджет на държавата за догодина вече е неадекватен на новата ситуация. Ето защо от левицата предложиха тази точка да отпадне от дневния ред, но настояването им не срещна одобрението на мнозинството.

- реклама -