Национален план за готовност за грипна пандемия
сн. БГНЕС

Парламентът задължи правителството до месец да актуализира Националния план за готовност за грипна пандемия

В срок до един месец Министерският съвет следва да актуализира и да приведе в действие Националния план на Република България за готовност за грипна пандемия, реши парламентът.

Решението беше взето със 170 гласа „за“, 0 „против“ и 1 „въздържал се“.

Предложението бе внесено от ПГ на „БСП за България“ , които инициираха и разискване за коронавируса.

Проф. Георги Михайлов призова: „Да проведем един сериозен дебат и да вземем решение в интерес на нацията. Предложението на БСП е ясно и точно – нека се придържаме към доказаните държавнически решения, за да бъдем максимално полезни в този момент на гражданите. В срок до един месец Министерският съвет да актуализира и приведе в действие Националния план на Република България за готовност при пандемия.“

Мотивите на партията са, че такъв план има приет от Министерския съвет още през 2006 г. и препотвърден след 10 години. Той определя необходимостта от създаването на национален комитет с председател заместник-председател на Министерски съвет и участници – зам.-министри от всички министерства.

„За съжаление, в самото начало беше създаден Националният оперативен щаб, който буквално изтика пред нацията няколко души, отговорни и ентусиазирани лекари, които обаче бяха принудени да отговарят на въпроси, далеч надхвърлящи техните възможности. Вниманието се насочи върху други личности, но не и върху Министерския съвет, който е отговорен за оперативното управление на страната– да създаде реален и осъществим план за действие и да бъде постигнат ефектът на консолидиране на нацията в такъв сериозен момент. Вместо това бяха взимани експресни, половинчати, често противоречащи се и често променяни в рамките на часове решения. Нацията бе заредена от недоверие към такъв вид управленски решения и това е една от основните причини за сериозното напрежение в момента“, коментира Георги Михайлов.

- реклама -