дюните

Парламентът забрани окончателно поставянето на палатки върху дюни

Парламентът забрани окончателно поставянето на шатри и палатки, както и преминаването, паркирането и престоя на превозни средства, кемпери и каравани върху подвижни и неподвижни дюни в зона „А“ и „Б“, освен в случаите на разрешено строителство.

Срещу гласуваното изменение в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие се обявиха от БСП. От левицата поискаха от забраната да бъдат изключени палатките, тъй като иначе се нарушава свободното къмпингуване на гражданите.

Управляващите уточниха, че ограничението и за палатките има за цел да се въведат ясни правила.

„Стана ясно, че всеки един от нас иска този вид туризъм да се развива. Необходимо е да има правила, които да позволят това да се случва по начин, който да опазва природата“, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова след новината, че законопроектът е одобрен.

Тя увери, че всички дюни по морето са описани подробно в кадастралните карти, а мобилни групи от проверяващи ще извършват контролната дейност.

Междувременно продължават протестите във връзка с промените в закона.

„Този закон трябва да се погрижи за опазването на Черноморското крайбрежие, а той всъщност се занимава с въпроси, които са по-скоро пропагандни, като местата за къмпиране. Строителство, заграбване, презастрояване все още ще е възможно по Черноморското ни крайбрежие, а ние сега приехме поправки, които на всичкото отгоре, малко или в повече, ограничиха свободното къмпиране“, коментира Мирослава Петрова от обединена група „Бетономорие“, обединяваща над 20 граждански организации.

Тя увери, че протестите ще продължат с всички възможни средства.

- реклама -