ДПС

Парламентът забрани носенето на бурки на публични места – ВИДЕО

Парламентът забрани носенето на фереджета и облекло, прикриващо лицата на мюсюлманските жени.

Според приетия закон облекло, прикриващо или скриващо лицето, са плътни или полупрозрачни дрехи, покривала, наметала, мрежести платки, маски или други подобни елементи, които прикриват частично или скриват напълно лицето.

Наказанието – глоба до 1500 лева

При носене на такова облекло на публично място наказанието е с глоба в размер на 200 лв. за първо нарушение, в размер на 1500 лв. за всяко следващо.

Още преди гласуването, парламентарната група на ДПС напусна пленарната зала и отказа да участва в приемането на „Закона за бурките“.

Опасност за националната сигурност

Лидерът на ДС Мустафа Карадайъ бе категоричен, че подобно ограничение не само не допринася, но и вреди на националната сигурност на страната. Именно това е един от мотивите на вносителите от Патриотичния фронт за забрана на носенето на бурки.

Карадайъ: „Въпросът не е кой, а как се носи отговорността, ако се случат действия предизвикани от такива закони, които надявам се, никой от присъстващите тук в тази зала не иска да се случват. Защото както радикални, ксенофобски настроени хора предлагат този закон, така по същия начин външни радикални, реваншистки, фундаменталистки, настроени ксенофоби могат да размахват такива закони и да се крият зад думите – видите ли в България мюсюлманите са потиснати и то под действието на закон“

Карадайъ предложи на колегите си от ДПС да не са съучастници в това дело. След неговото изказване народните представители от ПГ на ДПС напуснаха пленарната зала.

ДПС

Разпалени дебати

Вижте най-интересното от дискусията за забраната за носене на бурки във видеото, или прочетете след него още от дебатите.

Вносителят на законопроекта Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт посочи, че целта на закона е да ограничи опитите за прикриване на тероризъм и да предпази българските мюсюлмани от външни сили, които се опитват да противопоставят едни хора на други в обществото.

Бившият депутат от ДПС, в момента независим Хюсеин Хафъзов пък смята, че забраната погазва честта на мюсюлманките. Според него, ако депутатите приемат закона, те ще обидят не само мюсюлманите у нас, но и тези на цялата световна общност.

На друго мнение бе депутатът от ГЕРБ Семир Абумелих, който се обърна към Хафъзов и го обвини, че използва цинично религиозната тематика. Тази тема не накърнява исляма, каза той и запита независимия депутат къде в Корана има такъв текст, който да задължава жените да носят бурки и и други покривала на лицето.

Подобен закон е приет през 1925 г. от Мустафа Кемал Ататюрк в Турция, който отменя носенето на фесове и други религиозни атрибути, каза Валери Жаблянов от БСП.

- реклама -