Косово

Парламентът в Прищина одобри създаването на косовска армия

Косово в петък прие нови закони за изграждане на собствена армия, утвърждавайки държавността си с ход, който разпалва напрежението със Сърбия, която отрича независимостта на бившата си провинция.

Законодателните актове бяха приети единодушно на сесия, бойкотирана от малцинствени сръбски депутати

Парламентът в Прищина все още трябва да приеме последна част от законите, които определят новата организационна структура на косовските сили за сигурност (KSF), екип за действие при извънредни ситуации, който ще се трансформира в „организация с мандат за защита на страната„, съгласно към новия закон.

За косовските албанци армията е още един атрибут на тяхната независимост, която обявиха през февруари 2018 г. Днес тя е призната от повечето страни-членки на ЕС и САЩ.

НАТО ще преразгледа ролята си в Косово

Toва заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, след като Прищина гласува за трансформиране на Силите си за сигурност в пълноценна армия.

Йенс Столтенберг, среща на НАТО Варшава Русия

„НАТО подкрепя развитието на Косовските сили за сигурност в сегашния им мандат. С промяна на мандата, Северноатлантическия съвет сега ще трябва да преразгледа отношенията с КСС“, заяви Столтенберг.

Силите на НАТО – КФОР, са на мироопазваща мисия в Косово, откакто то се отдели от Сърбия след конфликта през 1998-1999 година.

- реклама -