Хърватия

Парламентът в Хърватия се саморазпусна

Парламентът в Хърватия се саморазпусна и гласува за провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Днешното решение идва след като премиерът Тихомир Орешкович загуби вот на доверие. Правителството на Орешкович се задържа на власт само 5 месеца. Орешкович е бивш фармацевт и не представлява никоя партия. Канбинетът беше формиран в резултат на крехка коалиция между Хърватската демократична общност (ХДО) на Томислав Карамарко и Движението МОСТ на Божо Петров. Двамата станаха вицепремиери.

Политическото спокойствие в Хърватия беше „взривено“ миналия месец.  Тогава  списание „Национал“ публикува консултантски договори между съпругата на вицепремиера Ана Карамарко и петролния лобист на унгарската компания МОЛ Йозе Петрович.

МОЛ води съдебен спор с Хърватия заради петролната компания ИНА, в която правителството и унгарската компания имат дялове от съответно 44,8% и 49%. Страните водят съдебен спор за това как да се управлява компанията.

Томислав Карамарко призна за съществуването на договора. Въпреки това продължи да твърди, че той не е повлиял на работата му като вицепремиер.

След днешното решение, разпускането на парламента ще влезе в сила на 15 юли. Това заяви председателят на държавния орган Желко Рейнер. След това в рамките на 60 дни трябва да има предсрочни избори.

Вотът трябва да се проведе до средата на месец септември.

 

- реклама -