Ива Митева, Народно събрание, правилник, заседания
Снимка: БГНЕС

Парламентът ще заседава както досега, Ива Митева иска депутатите да си вършат съвестно работата

Засега правилникът си остава в този вид и по тази тема нищо няма да се записва.

Това коментира днес председателят на Народното събрание по повод революционната идея депутатите да не се събира всяка седмица за пленарно заседание.

„Могат да се търсят всякакви механизми за работа на парламента, депутатите трябва да започнат да изпълняват съвестно задълженията си„. Това обясни пред журналисти Ива Митева.

Тя уточни, че е поставила въпроса още на председателски съвет и всички групи общо взето са се обединили около тази идея. На депутатите са представени и справки как се работи в други парламенти.

Идеята е да се помисли и като се види как тръгва работата на НС, да решим дали по някакъв начин да не се направи така, че парламентът наистина да бъде работещ. Виждате и какви закони се произвеждат, могат да се търсят всякакви механизми, мотивира се Митева.

„По-скоро не бихме го подкрепили, всъщност не по-скоро, сигурно не бихме го подкрепили.

Въпросът е дали много активно да не го подкрепяме. Не смятаме, че такива формални промени биха допринесли за по-добро качество. Всъщност не е въпросът по какъв начин работят чисто във времето народните представители, а как работят“, коментира Димитър Главчев от ГЕРБ-СДС.

„Ще обсъдим, разбира се, на парламентарна група. Тогава ще вземем нашето становище. Сега тепърва предстои тук да обсъдим отново. Има резон и в това предложение. Трябва да се видят всъщност всички детайли“, каза на свой ред Филип Попов от БСП за България.

„Предложението, което направиха колегите, което още не сме приели не за друго, а заради общественото мнение, трябва да обясним на хората, че няма да почиваме, няма да лежим вкъщи, а ще идваме в 9.00 ч. сутринта на работа и ще си отиваме в 6 вечерта като всички нормални хора. И това ще бъде пред очите на медиите, ще има санкции, който не идва без заплата, ще предвидим такива неща, ще предложим“, заяви Йордан Цонев от ДПС.

„Нашата парламентарна група от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ е категорично против. Ние сме го обсъдили и днес няма място обаче за тази дискусия, защото това е въпрос за бъдещи периоди, ако някой предложи това, но в момента в правилника няма такова предложение“, коментира Мария Капон от ИБГНИ.

- реклама -