Парламентът създаде временна комисия за „Южен поток“, „Турски поток“ и връзката с Гърция

Парламентът създаде временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно газопроводи за пренос на природен газ от Руската федерация – „Южен поток“ и „Турски (Балкански) поток“, и причините за забавянето на проекта IGB (Междусистемна газова връзка: Гърция-България).

„За“ гласуваха 146 народни представители, 1 беше „против“ и 9 от „Възраждане“ се въздържаха. От ГЕРБ-СДС не участваха в гласуването.

Вносители на предложението за създаване на комисията са депутати от ДПС.

Станислав Анастасов посочи, че с тази комисия искат да извадят всички факти и обстоятелства без внушения и свободни съчинения. „Целта на тази комисия е премиерът да спре да лъже по адрес на ДПС заедно с кръга „Капитал“, коментира той.

Георги Ганев от „Демократична България“ каза, че не е неподходящо да има комисия по трите теми и затова ще подкрепят.

Временната комисия се създава на паритетен принцип – по двама представители от парламентарна група, като срокът на работа е един месец.

От ДПС предложиха Станислав Анастасов за председател на комисията.

От „Продължаваме Промяната“ също поискаха да оглавят комисията и предложиха за поста Иван Манев. Редно е да отстъпите тази комисия да се председателства от вносителите, обърна се Йордан Цонев от ДПС към „Продължаваме Промяната“.

Всички парламентарни групи предложиха свои представители в комисията, освен ГЕРБ-СДС, които не са в залата.

От ДПС поискаха да се отложи гласуването на състава на комисията, докато и ГЕРБ-СДС предложат свои представители за членове или ръководство, но искането беше отхвърлено.

Затова преди гласуването председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ поиска почивка.

- реклама -